U narednih nekoliko mjeseci priliku da obavi pripravnički ili volonterski staž imaće 85 visokoobrazovanih lica koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Trebinju, uz mogućnost da biraju realni ili javni sektor, potvrdio je gradonačelnik Luka Petrović.

visokoobrazovani trebinje

Da bi mladim obrazovanim ljudima dali šansu da iskoriste svoje znanje i energiju, gradska vlast je odlučila da u cjelosti finansira pripravnički staž u realnom ili privatnom sektoru sa minimalnom mjesečnom platom od 500 KM godinu dana ili volonterski staž u javnom sektoru, gdje neće biti primanja, ali će se plaćati osiguranje 2.100 KM na godišnjem nivou.

Nezaposlenim licima ponuđena je i treća varijanta - samozapošljavanje, pa im je sugerisano da svoj projekat kandiduju kod Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koji će gradska vlast u cijelosti podržati.

Petrović je, nakon što je saslušao želje i probleme nezaposlenih lica, istakao da je vrlo pozitivno što se 85 odsto njih prijavilo da hoće da radi i u realnom sektoru, što pokazuje da mladi žele što prije da se osamostale.

"Mi ćemo sve njih zdušno podržati. Već na sljedećoj sjednici ćemo raspisati javni poziv i svakome od njih koji su se izjasnili za relani ili javni sektor daćemo ponudu", rekao je Petrović.

On kaže da su na razgovor pozvali 125 vosokoobrazovanih ljudi, od njih 280, a da se odazvalo 85, napominjući da su odlučili da prvo razgovaraju sa onima koji imaju struku iz realnog sektora, prvenstveno ekonomije, prava, tehnike.

"Ostale ćemo pozvati narednih dana, a riječ je, uglavnom, o osobama koje su završile razrednu nastavu, likovnu akademiju, filozofski fakultet, srpski jezik, strani jezik", rekao je Petrović i dodao da su i jedni i drugi potrebni Trebinju i njegovom razvoju.

Petrović kaže da je u glavnom riječ o osobama koje su bile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje tri i više godina, dok je desetak onih koji su završili školovanje prethodne godine.

On je najavio da će uskoro početi i realizacija programa za podršku stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova.

U Gradskoj upravi kažu da nisu zaboravljeni ni oni koji nemaju završen fakultet, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, podsjećajući da su dali instrukcije Zavodu da obavi razgovore sa tim ljudima, što se čini prethodnih sedam mjeseci.

"Anketne listiće već popunjavaju nezaposlene radnice prilikom ponovne evidencije u Zavodu i od njih se traži odgovor da li žele da se prekvalifikuju, dokvalifikuju, da rade samo u državnom ili privatnom sektoru ili u oba", kaže Petrović i dodaje da radnici filijale Zavoda pozivaju ljude kada se ukaže odgovarajući posao.

On kaže da se na Zavodu nalazi više od 100 zahtjeva za radna mjesta i da radnike traže i strane i domaće firme.

Čelnici Gradske uprave poručuju da nema mjesta politici ni stranačkoj opredijeljenosti kada je riječ o zapošljavanju, već je cilj da se pomogne mladima.

Nezaposlena lica su, uglavnom, jedinstvena u razmišljanju da im je gradska vlast na ovaj način dala šansu, te da je uvažila njihove želje da izaberu posao.

Oni ističu da su zahvalni za ukazanu priliku i kažu da ne mogu da vjeruju da će samo za nekoliko mjeseci moći da zarađuju, kao i zasnivaju ili šire porodicu.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Dražen Bošković i direktor Zavoda za zapošljavanje Trebinje Dragan Popović.