Kako tehnologija napreduju, svijet u izvjesnom smislu postaje sve manji i manji. Na planeti je sve manje mjesta na koja ljudska noga još nije kročila.

Gangkhar Puensum

Jedno takvo mjesto nalazi se visoko u Himalajima. U tom pustom mjestu, gdje vladaju hladnoće i nepopustljiv oštri ledeni vjetar, nalazi se gotovo neistražena planina ogrezla u mit i magiju.

Zove se Gangkhar Puensum.  Vrh joj je na nadmorskoj visini od 7.570 metara, čime je ova planina stekla status najviše neosvojene planine na svijetu.

Gangkhar Puensum

Ganghar Puensum je najviša planina u Butanu. Nalazi se na granici sa Kinom. Nadmorska visina Ganghar Puensuma je prvi put izmjerena 1922. godine, ali sve do posljednjih godina, planina je zbog pogrešnih podataka prikazana na različitim lokacijama i u različitim visinama.

Nakon što je Butan dozvolio planinarenje 1983. godine, bilo je četiri neuspešnih ekspedicija 1985. i 1986. godine.

Gangkhar Puensum

Od 1994. godine penjanje na planine u Butanu koje su veće od 6.000 metara je zabranjeno iz poštovanja prema lokalnim duhovnim vjerovanjima, a od 2003. planinarenje je potpuno zabranjeno.

Jedna japanska ekspedicijaje 1998. godine našla je rupu u zakonu i krenula u osvajanje sa kineske strane. Stigli su do visine od 7.535 metara, ali je posljednjih 35 metara za njih bilo nedostižno.

Gangkhar Puensum

Gangkhar Puensum je uvijek bilo zagonetno mjesto. Neistraženost ove planine je neizbježna posljedica i činjenice da do 1983. planinarenje nije bilo uopšte dopušteno u Butanu, jer je zemlja nastojala sačuvati u netaknutom stanju, pa tako i duhovno značenje svojih svetih vrhova.

Lokalna mitologija daje dodatni razlog tradicionalnoj zatvorenosti područja ove planine, jer se raspredaju mitovi o duhovnim bićima koja progone putnike i ekspedicije kroz ove predjele.

Lokalni seljani tvrde da su duhovi koji nastanjuju planinu i koji je čuvaju, ometaju planinare da osvoje vrh ove planine. Za ovo mjesto vezuju se čuda i mnogobrojne misterije. Jetiji, duhovi, magnetske anomalije i čudni nestanci, i postavlja se pitanje kakve sve još tajne krije.

Gangkhar Puensum

Po legend ovako izgleda mjesto gdje žive duhovi na ovoj planini.

Poslije svih propalih ekspedicija planina Gangkhar Puensum je postala gotovo mitska među planinarima. Za sada je sigurno da će ovaj veoma visoka planina ostati jedan od posljednjih velikih netaknutih vrhova u svijetu još dugo.

Gangkhar Puensum

Duhovi na ovoj planini otprilike ovako izgledaju