U Bileći je danas obilježeno 25 godina od formiranja Sedmog izviđačko-diverzantskog odreda Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/, uz poruku da ova jedinica nikada nije ukaljala uniformu i čast korpusa.

vojska rsvojska rs

Nakon svečanog postrojavanja u krugu kasarne, pripadnici odreda sa svojim pretpostavljenim iz perioda proteklog rata prisjetili su se zajedničkih vojničkih dana kada su nastojali da izvrše svaki zadatak poštujući pravila i propise rata.

General Zoran Lubura kaže da je ponosan što je bio pripadnik tako elitne jedinice, koja je dala veliki doprinos očuvanju slobode i zaštiti civilnog stanovništva od ratnih razaranja.

"Svi ti mladi ljudi su imali izuzetan duh, kolegijalnost i viteštvo u svim akcijama u kojima su učestvovali gdje su respektovali protivnika, ne kršeći međunarodna pravila ratovanja", rekao je Lubura.

Ističući da se taj duh i danas kod njih osjeća, Lubura je poželio da se ovakva druženja organizuju i ubuduće ali u slobodi i miru i da se nikada strahote rata ne ponove, već da se zajedno gradi svjetlija budućnost u zajedništvu sa ostalim narodima koji žive na ovom prostorima.

Pukovnik Anđelko Milićević istakao je, prisjećajući se ratnih dana, da je srećan što danas, nakon duže vremena vidi svoje saborce, ali da je istovremeno i tužan jer među njima nema deset boraca, od kojih je sedam položilo život tokom rata, dok su trojica preminula poslije rata.

"To je bila jedinica mladih, hrabrih ljudi, sposobnih da izvrše svaki zadatak koji je davao korpus. Na mnogim mjestima su bili u zoni korpusa i van njega, ali nismo ukaljali uniformu ni čast Hercegovačkog korpusa čiji smo bili pripadnici", rekao je Milićević.

On je poželio da na ovim prostorima i šire ne bude nikada nemira i rata, jer on ne donosi ništa dobro, nego samo zlo, neimaštinu, zgarišta, progon.

U crkvi koja se nalazi u okviru kasarne služen je parastos za poginule i umrle pripadnike odreda. Položeno je i cvijeće na Spomenik borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i na grob Sergeja Vladimirovića Meleška u Gradskom groblju.

Sedmi izviđačko-diverzantski odred Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske bio je specijalna jedinica sastavljena od vojnika iz svih hercegovačkih opština, vojnika koji su do rata živjeli u Mostaru, Konjicu i Sarajevu, kao i od dobrovoljaca iz Srbije i Rusije.

Odred je učestvovao u borbama u zoni Hercegovačkog korpusa, ali i na drugim ratištima.