Ploča sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu uklonjena je danas, izjavio je gradonačelnik Novske Marin Piletić, navodeći da sve prolazi bez incidenta.

ploca jasenovac ustaski pozdrav

"Ploča će biti premještena kod spomen obeležja Trokut - Novska, gdje su i drugi spomenici poginulim braniteljima iz cijele Hrvatske. Skidaju je radnici komunalca iz Novske. Do daljega na njoj ostaje i natpis ''Za dom spremni'', dok se ne nađe cjelokupno zakonsko rješenje o ovom pozdravu", rekao je Piletić za Jutarnji list.

Skidanje ploče odvijalo se uz prisustvo policije, ali i dva pripadnika HOS-a koji su negodovala, jer nisu očekivali da će ploča biti skinuta prije konferencije za novinare najavljene za 11.00 sati, prenosi Index.hr.

Sjednica Vlade Republike Hrvatske zakazana je za 10.00, sati, a očekuje se, iako nije na dnevnom redu, da bi se moglo raspravljati i o pitanju ploče HOS-a.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved novinarima je na ulasku u Vladu nešto prije sednice samo kratko rekao da ne zna o čemu će HOS govoriti na pres konferenciji.