Berba grožđa u trebinjskim vinogradima u punom jeku, kvalitet odličan

Izvor: rtrs.tv Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 07. 09. 2017. - 9:22h

Berba ovogodišnjeg roda grožđa u hercegovačkim vinogradima počela je ranije u odnosu na prethodne godine.

berba grozdja

Dug sušni period i visoke temperature, kažu agronomi, ubrzali su sazrijevanje grožđa. Berba je zbog toga počela petnaest dana ranije, a trebalo bi da bude završena u drugoj polovini septembra.

Zbog propadanja dijela vinograda u okruženju, povećana je potražnja grožđa za preradu. Već je obrana i vinarijama isporučena trećina grožđa iz vinograda Agrofina.

Sušna godina donijela je odličan kvalitet grožđa, ali je umanjila količine. Dio roda uništili su proljećni mrazevi i temperaturne oscilacije u periodu cvjetanja.

U odnosu na prošlu godinu, kada je kvantitet bio iznad prosjeka, ove godine je trideset odsto manje roda, a petnaest odsto manje u odnosu na prosječne godine – rekao je Dragan Anđelić, direktor Agrofina.

Berba je počela petnaest dana ranije u odnosu na optimalne rokove i već je ubrano i isporučeno oko 250 tona. Sorte ranijih rokova zrijevanja – merlo, šardone i žilavka, već su obrane.

U berbi je angažovano osamdeset sezonaca.

Sezonski radnici su zadovoljni uslovima rada i zaradom, a i vrijeme im ide na ruku.

Berba bi, kažu vinogradari, trebalo da bude završena u drugoj polovini ovog mjeseca. Ne strahuju od pojave biljnih bolesti, u slučaju da padne kiša.

Prema riječima agronoma Branka Anđelića, ako bi pala ekstremne količine kiše, može doći do pojave nekih bolesti gdje je zagušena loza, ali to ne bi trebalo da predstavlja problem.

Od oko 850 tona, koliko bi trebalo da bude ubrano, najveći dio biće plasiran domaćim i vinarijama u okruženju.

Devedeset odsto grožđa plasiramo poznatim kupcima, a cijena je ista kao prošle godine, jer je riječ o stalnim klijentima – naglasio je Dragan Anđelić.

Za narednu godinu, prema njegovim riječima, planirana je kupovina mehanizacije, instalisanje sistema za navodnjavanje i proširenje nasada vinove loze za novih 40 hektara.

Komentari

Нек` је са срећом Боже здравља

Odgovori

Ne trebam vam govoriti sta su oni koji se predstavljaju kofol da su novinari a obican su izmet naciste Alije pricali protiv nas u Hercegovini te kako ovde nece biti kamen na kamenu,kako sve propada,kako jutro necemo docekati a samo ovo grozdje vam je dokaz da je sve suprotno jer svake godine mi imamo sve vece zasade i plantaze,u nase grozdje su ulozeni milioni a znate li da toga nista nije bilo prije 10-15 god.Sve je ovde pokrenuto od nule a vidite sad mi smo lideri koji su davno preskocili granice RS i BH,mi se takmicimo sa najjacim u regionu.
Da ne govorim da nase plantaze treba da se koriste kao turisticka atrakcija.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja