Lideri stranaka Saveza za promjene /SzP/istakli su danas da su partije koje čine ovaj savez dugoročno opredjeljene za njegovo postojanje i da su u čvrstom partnerskom odnosu, te da su otvorene prema drugim partijama i organizacijama, koje su protiv aktulene vlasti.

opozicija rs

Nakon sastanak lidera stranaka SzP-a, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će Savez na predstojećim izborima imati zajedičke kandidate za predsjednika Republike i srpskog člana Predsjedništva BiH, te da će to biti neko ko ima najviše šanse za pobjedu.

On je rekao da je SzP opredijeljen je da se bori protiv aktuelne vlasti u Srpskoj, koju predvodi predsjednik Republike Milorad Dodik.

Govedarica je rekao da je SzP na današnjem sastanku u poptunosti pružio podršku ministru bezbdjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću, te da traže da se utvrdi koje "proizveo /Josipa/ Šimića i ko ga je branio".

On je mišljenja da su srpski ministri u Savjetu ministara BiH napravili "dobar prvi korak" kada je riječ o Transportoj zajednici.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović najavio je ovom prilikom da će Savez podnijeti još pet interpelacija, navodeći da za Srpsku nema ništa prioritetnije od toga.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da je politička struktura u Srpskoj na čelu sa Dodikom ušla u stvaranju ambijenta u kojem se ne biraju sredstva za ostvarenje rezultate na izborima sljedeće godine.

On je ponovio da će podnijeti krivične prijave protiv svih lica koja su zaustavila objavljivanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske u Službenom glasniku, jer se na taj način krši Ustav, ali i da je riječ o direktnom rušenju institucija i same Republike Srpske.