Nakon dugogodišenjih problema sa vodosnabdijevanjem, stanovnici Nevesinja napokon će dobiti kvalitenu vodu za piće.

nevesinje

Restrikcije, voda sumnjivog kvaliteta, samo su neki od problema sa kojima se stanovnici svakodnevno suočavaju. Naredne godine - ovim problemima trebalo bi da dođe kraj.

U Zovom Dolu počela je izgradnja cjevovoda, a voda bi se koristila sa vodozahvata Udbina.

Krak cjevovoda izgrađen je u okviru projekta HE Dabar, a novi vodovod bio bi priključen na čvorište u Zovom Dolu. Novi vovovod snabdijevaće vodom prateće objekte elektrane i potrošače u Nevesinju.

- Ovo je prvi prioritet Nevesinja. Ovim će biti riješen problem. Sa vodom iz Jame Udbina mi se snabdijevamo vodom iz jezera Alagovac. Ta voda nije ispravna - kaže načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović.

Da bi zadovoljili kvalitet vode sa vodozahvata Alagovac, Opština i Ministarstvo finansija raspisali su tender za izgradnju Fabrike vode.

- Postrojenjem za prečišćavanje vode na jezeru Alagovac smatram da ćemo konačno riješiti vodosnabdijevanje Nevesinja - naveo je direktor JP Vodovod Nevesinje Slaviša Soknić.

Vodovod iz pravca Udbine, jedan je od dva distributivna voda, iz koga bi Nevesinjci dobijali vodu. Gradiće se fazno, a u projekat su zajednički ušli preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici, Opština Nevesinje i Vlada Republike Srpske.

- Vjerovatno ćemo praviti veliki bazen, odakle bi se voda distribuirala u već postojeću vodovodnu mrežu u Nevesinju - dodao je Avdalović.

- Mi radimo cjevovod prema Nevesinju. Sljedeća faza, od planiranih dva miliona u ovoj godini, da se realizuje, do Nevesinja, do centralnog rezervoara - naglasio je izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja ZP HET a.d Trebinje Ilija Tamindžija.

Da bi bio priključen na postojeći vodovodni sistem, biće urađen poseban projekat.

Dužina nove, primarne mreže je oko petnaest kilometara, a planirano ja da, sa Fabrikom vode, u funkciju bude stavljen do narednog ljeta.