Kalemljenje voćaka je među najstarijim vještinama u voćarskoj praksi. Zbog toga je opisano preko 200 načina kalemljenja. Danas je ova vještina dovedena do savršenstva. Pojedinci je čak smatraju umjetnošću.

kalemljenje primjeri

Voćari su svojim znanjem i ljubavlju prema ovoj tradicij uspjeli da postignu da na jednom stablu uspjeva više vrsta voća. Iako njihove grane rastu iz istog stabla, plodovi svake od ovih voćki zadržavaju svoj jedinstveni kvalitet i ukus, a najčešće imaju i potpuno različito vrijeme zrenja.

Koje vrste voća će se nakalemiti na isto stablo zavisi i od mašte baštovana.

Najviše u ovoj umetnosti postigao je profesor umjetnosti iz Njujorka Sem van Aken. On je uzgojio drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća!

kalemljenje primjeri

Van Aken je odrastao na poljoprivrednom imanju i otuda potiče njegova ljubav prema prirodi. Nakon pet mukotrpnih godina uspio je da uzgoji drvo koje rađa 40 vrsta raznog voća. Kaže da je izuzetno ponosan na svoje dostignuće.

kalemljenje primjeri

Akenovo drvo izgleda kao i svako drugo veći dio godine. Ali kada dođe proljeće počinje prava eksplozija boja roze, ljubičastih, crvenih i bijelih pupoljaka. A poslije nekoliko mjeseci na granama počinju da rastu različite sorte bresaka, badema, višanja, kajsija, šljiva i nektarina.

kalemljenje primjeri

Uz pomoć posebne tehnike ukrštanja, Aken je spojio nekoliko nevjerovatnih vrsta.

"Mogu da dizajniram šta će drvo donositi (od plodova) i kako će da cvjeta", kaže Van Aken.

kalemljenje primjeri

On je odlučio da spoji svoje umjetničko iskustvo sa znanjima koje je stekao u mladosti, radeći na farmi. Projekat se vremenom pretvorio iz umjetničkog djela u projekat konzervacije rjetkih vrsta.

Sa radom na drvetu je počeo još 2008. godine, a za svaku novu vrstu koju je "unio" bilo je potrebno oko pet godina da se primi. Do danas, Van Aken je napravio 16 hibrida koji se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama širom Amerike.

Svi sastojci za voćnu salatu na istom drvetu.

Zamislite da svi sastojci za voćnu salatu rastu na istom drvetu. Le Duk Giap, voćar iz Vjetnama, uspio je da stvori drvo “voćnu salatu”.

Poslije mnogo godina istraživanja uspio je da pronađe načine da nakalemi nekoliko vrsta voća na jedno stablo grejpfruta. Čak je uspio da sve voće sazrijeva u isto vrijeme.

kalemljenje primjeri

Ovaj preduzimljivi voćar je od svog umijeća razvio veliki biznis. Jedno ovakvo stablo on prodaje za minimum 600 dolara.

kalemljenje primjeri

A ako mislite da je ovo nemoguće u našim krajevima, ljuto se varate.

Vrijedni domaćin Pavo Volarević iz Metkoviću uspio je da na stablu grejpfruta nakalemi limun, pomorandžu i mandarinu.

kalemljenje primjeri

I sve četiri voćke rađaju.

Ono što je najinteresantnije, da kreativnošću možete da uzgajate ovakvo drveće ne samo u bašti pod vedrim nebom, nego i u svom stanu!

Sa jakom željom i sposobnošću, možete iznenadite goste zaista fenomenalnim drvećem u svojim saksijama.

kalemljenje primjeri

U Italiji, između naselja Grana i Kazorco, nalazi se drvo trešnje koje je izraslo na krošnji duda. Među mještanima je poznato kao duplo drvo.

Inače, epifitne biljke nisu rijetkost, ali je sa ovom, ponajviše zbog veličine, to svakako slučaj.

kalemljenje primjeri