Na novopostavljenom kamenom ikonostasu u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, postojeću ikonu Isusa Hrista zamijenio je mozaik sa njegovim likom – rad Jelene Jeftić iz Beograda.

mozaik isus pantokrator saborni hram trebinje (1)

Ovo umjetničko djelo iznenadilo je i nije ostavilo ravnodušnim nikoga od vjernika, koji svakodnevno posjećuju jedan od najljepših hramova na ovim prostorima.

Prema riječima starješine hrama oca Mladena Žulovića, ovo je nastavak radova na ikonostasu, koji je postavljen prije nešto više od dvije godine.

"Nastavljamo dalje sa radovima. U fazi izrade je i mozaik Bogorodice sa Hristom, a dogovorili smo i da ostale četiri ikone na ikonostasu zamijenimo mozaičkim ikonama", pojasnio je Žulović.

Za postavljanje predviđenih mozaika biće potrebno vremena, ali otac Žulović vjeruje da će oni dodatno upotpuniti ljepotu Sabornog hrama.

Autor ovog mozaika i narednih pet - Jelena Jeftić, koja je diplomirani slikar likovnih umjetnosti i koja je završila Akademiju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ za umjetnost i konservaciju, istakla je da je po želji vladike Grigorija počela da radi mozaičke ikone.

Prva u nizu je Isus Pantokrator, na kome je intenzivno radila oko tri i po mjeseca.

"Ovo je moj prvi veći samostalni rad koji se tiče mozaika, ali i prvi koji sam uradila za hram u Trebinju", rekla je Jeftić za TrebinjeLive.info.

Mozaik čini prirodni kamen uz kombinaciju sa mozaičkom pastom (smalta).

Sada radi mozaik Bogorodice i Isusa, a vjeruje da će biti postavljen na ikonostas Sabornog hrama do kraja novembra.

Njen suprug Andrej je iz Trebinja, pa prema ovom gradu gaji posebne emocije.

U grad ispod Leotara najčešće dolaze u vrijeme velikih praznika, jer im je najljepše da ih ovdje obilježe, a sviđa joj se i što, za razliku od nekih drugih mjesta, u crkve idu različite generacije ljudi - od onih najmlađih do onih u devetoj ili čak i desetoj deceniji života.

"Trebinje je okupano Suncem. Mozaik mi je kao umetnička tehnika veoma prirodna u takvom ambijentu, pa treba što više koristiti ovaj likovni izraz", zaključila je Jeftić.

S obzirom na to da je ikonostas od kamena i bijele je boje, nadležni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj su odlučili i da carske dveri, dvije pjevnice, vladičanski tron i amvon - mjesto odakle đakon čita Jevanđelje naprave u skladu sa ikonostasom.

U proteklim godinama u Saborni hram su postavljeni mozaici podne mape Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i geometrijski oblik ukrasa sa više vrsta kamena i boja, koji su rad trebinjskog akademskog slikara Rista Vujinovića.

Iako se u hramovima, uglavnom, freskopiše sveštena istorija crkve, kao što su biblijski događaji, u trebinjskom hramu su prikazane i ličnosti koje nisu od crkve priznate kao svetitelji, poput Miloša Obilića, cara Dušana Nemanjića, Karađorđa, kralja Petra I Karađorđevića.

saborni hram trebinje unutrasnjost

Naslikani su i pjesnici Desanka Maksimović, Jovan Dučić, Aleksa Šantić i Petar II Petrović Njegoš, naučnici Nikola Tesla, Milutin Milanković i Mihajlo Pupin, vojskovođe Miloš Obilić, Luka Vukalović, Bogdan Zimonjić, vojvode Živojin Mišić i Stepa Stepanović, Gavrilo Princip...

Na zapadnom zidu hrama nalazi se i oslikana litija iz 1996. godine, kada su u Trebinje, Tvrdoš, Mrkonjiće i Veličane donesene mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg je građen od 1888. do 1908. godine i nalazi se u centru Trebinja.