Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je za sedam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupljeno 1,350 milijardi KM, što je za 96,8 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, te da je smanjen dug po osnovu poreza.

poreski duznici

"Prema zvaničnim evidencijama Poreske uprave stanje dospjelog, a neizmirenog duga na dan 30. juna iznosilo je 1,167 milijardi KM. Poređenja radi, stanje duga na dan 31. decembar prošle godine iznosilo je 1,184 milijarde KM, što znači da je u prvom polugodištu ove godine smanjen za oko 17 miliona KM ili za 1,45 odsto", navela je Vidovićeva.

Ona je za današnje "Nezavisne novine" rekla da je naplaćeni iznos po osnovu direktnih poreza u periodu 1. januar - 31. juli viši za devet odsto u odnosu na isti period lani, odnosno prikupljeno je 290 miliona KM, na šta je uticalo značajno povećanje naplate poreza na dohodak, ali i poreza na dobit i na nepokretnosti.

"Prikupljeni prihodi po osnovu doprinosa za sedam mjeseci ove godine iznose ukupno 828,4 miliona KM, što je za 63,3 miliona KM ili osam odsto više nego u uporednom periodu. Povećana naplata je ostvarena i kod ostalih javnih prihoda, koji su naplaćeni u iznosu od 227 miliona KM ili za osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine", navela je Vidovićeva.

Vidovićeva je napomenula da će do kraja ove ili početkom sljedeće godine, uz saglasnost poreskih obveznika, biti objavljena lista onih koji uplaćuju najviše poreza.