Institut IG radi planersku dokumentaciju za Јadransko-Јonski autoput koji ide i pored Trebinja

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 01. 09. 2017. - 14:34h

Institut za građevinarstvo IG Banjaluka, zajedno sa IPSA institutom iz Sarajeva, dobio je posao izrade planersko-studijske dokumentacije za Јadransko-Јonski autoput na dijelu kroz BiH /Počitelj – Neum – Trebinje – granica sa Crnom Gorom/.

jadranko jonski autoput

Institut za građevinarstvo IG navodi se da je ugovor, potpisan sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, vrijedan 3.666.000 KM, a ovaj obiman posao stručnjaci oba instituta realizovaće u narednih 18 mjeseci.

Јadransko-Јonski autoput predstavlja dio Panevropskog Јadransko-Јonskog koridora koji povezuje Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku.

„Konekcijom auto-puta na Koridoru 5C i budućeg Јadransko-Јonskog autoputa stvaraju se realne pretpostavke za uključenje BiH u makro regionalne sisteme srednje Evrope i regionalne asocijacije zemalja Mediteranskog bazena. Taj posao će biti jedan u nizu projekata koje ovaj institut trenutno realizuje“, ističu iz banjalučkog Instituta.

Navode da je ovih dana završen i veliki posao projektovanja i studije za poboljšanje puta na SEETO trasama Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/ i Sarajevo-Brod na Drini /Foča/.

„Projekat je urađen zajedno sa firmom Aecom Madrid iz Španije, a njegova vrijednost je 1.700.000 evra. Projekat je finansirala Evropska komisija od koje je dobijeno pozitivno mišljenje o njegovoj realizaciji“, dodaje se u saopštenju.

Zahvaljujući visokoj stručnosti kadra i korišćenju savremenih rješenja, Institut IG tokom proteklih nekoliko mjeseci ugovorio je veliki broj novih poslova, kako sa opštinama i gradovima za izradu prostorno-planske dokumentacije, tako i sa drugim javnim i privatnim investitorima za izradu projektne dokumentacije, vođenje stručnog nadzora nad izgradnjom objekata i izradu različitih studija, analiza i elaborata.

Institut IG Banjaluka, tokom svog dvadesetogodišnjeg postojanja, izrastao je u jednu od vodećih institucija za istraživanje, razvoj i projektovanje u oblasti građevinarstva, energetke, ekologije, prostornog planiranja, upravljanja otpadom i zaštite na radu.

Institut trenutno ima 145 zaposlenih od kojih je 114 visokoobrazovanih stručnjaka iz različitih oblasti, među kojima su doktori i magistri nauka, što omogućava visoko kvalitetnu koncentraciju znanja i umijeća spremnog da, koristeći svjetski priznate metode, odgovori svim zahtjevima tržišta i ponudi savremena i napredna rješenja.

„Osim izuzetne kadrovske osposobljenosti Institut raspolaže i sa najmodernijom centralnom laboratorijom i tri pokretne laboratorije koje se bave ispitivanjem materijala, betona, asfalta i geomehanikom“, navodi se u saopštenju.

Institut za građevinarstvo IG prisutan je na tržištu cijele BiH, kao i u zemljama regiona.

Pored sjedišta u Banjaluci ima poslovni centar u Trebinju, kancelarije u Doboju i Nevesinju, te ogranke u Beogradu i Herceg Novom, a posjeduje i sve potrebne sertifikate i licence za obavljanje stručnih poslova iz svog djelokruga.

Uspješnost na tržištu je posljedica stalne brige Instituta o svom kadru kojem se obezbjeđuju optimalni uslovi za rad uz redovne isplate plata i svih ostalih zakonom predviđenih beneficija, što ga bez sumnje svrstava u red firmi poželjnih za zapošljavanje.

TAGOVI:

Komentari

TO JE NAJACI INSTITUT U BIH

Odgovori

Da sta je najjaci pa mu je nedavno pobjeglo pola inženjera firma se raspada itd…

Odgovori

Treba Luki reci da forsira sa trebinjske strane magistralnu cestu od Ljubinja do Begovic Kule i do Starog Slanog, sto bi poslije se nadomjestilo na povezivanje kraka do Huma i na postojecu magistralu do Trebinja. Time bi se ustedilo na putu do Mostara, pa sadasnjih preko 100 km. bi se skratilo na 75 do Mostara. To je od pamtivijeka bio glavni regionalni put prema Stocu i Mostaru. Treba pribliziti te gradove, sramota je unistavati pravi hercegovacki kulturni testament.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja