Ćuk – Tražićemo formiranje interventne jedinice za vanredne situacije

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 01. 09. 2017. - 17:59h

Grad Trebinje tražiće od Vatrogasnog saveza Republike Srpske da formira interventnu jedinicu koja bi bila na raspolaganju svim lokalnim zajednicama u slučaju vanredne situacije.

vatrogasci

„Biće traženo i mišljenje ekologa, kako bi dali određene preporuke za saniranje posljedica požara na području Trebinja“, rekao je Srni komandir Vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

Ćuk je prisustvovao sastanku Štaba za vanredne situacije na kojem je, između ostalog, konstatovano da je neophodno u što kraćem roku procijeniti materijalnu i nematerijalnu štetu koja je na području Trebinja nastala u požarima od 15. juna.

Odlučeno je da se Vladi Republike Srpske, Republičkoj upravi Civilne zaštite i Vatrogasnom savezu uputi zahtjev za pomoć u prevazilaženju katastrofalne situacije koju su prouzrokovali požari.

Na sastanku je zaključeno da je situacija na požarištima u Trebinju pod kontrolom i da je najveći uspjeh to što se, i pored svakodnevne borbe protiv vatrene stihije, sačuvalo angažovano ljudstvo i stanovništvo.

Tokom ljeta, na području Trebinja zabilježeno je 200 požara, od kojih, kako se pretpostavlja, samo nekoliko nije izazvano namjerno.

Komentari

Тако се причало и 2010 године, па се причало и 2012 године, када је велики баја најавио куповину два хеликоптера од којих ће један бити стациониран у Херцеговини. Па ко је луд, овдје шта се урадило у задњих пет година, шта је предузето на професионализацији ватрогасних служби, цивилне заштите, службе за рано откривање и узбуњивање у случају пожара. Овај наш пилот(Ћук) има идеја, али треба то спровести у дјело, а то с обзиром на специфичност ватрогасне службе захтијева много новца и знања, а тога нема јер су буџети опустошени, презадужени и уништени од стране оних који се куну да раде за добробит народа и грађана, а нажалост то је само пука теорија коју вјешто каналишу кроз режимске медије. Шта раде наши посланици из Херцеговине у парламенту Српске, када су поставили питање да се помогне Херцеговини у виду материјално техничких средстава као основа за дјеловање ватрогасних друштава у Херцеговини, да се обезбједе средства за службу која ће даноноћно пратити стање у љетним мјесецима, да се набави неколико дронова са којима се успјешно може контролисати велики број мјеста који су неприступачни итд,итд. Зашто посланици из Херцеговине и остале њихове колеге нетраже измјену кривичног закона да се уведу ригорозне казне за све оне који пале пожаре у недозвољено вријеме. Зашто у току ове сезоне није проглашено ванредно стање за Херцеговину како би ватрогасцима могла доћи испомоћ из других градова и општина Републике Српске које нису захваћене пожарима. Али чињеница је сасвим друга, посланици одлазе на засједање да узму добре дневнице, да читају новине по скупштинским клупама, да играју игрице на телефонима, и да пред изборе дођу и кажу ми смо најбољи и влада Р.С-а је у источни дио под нашом влашћу до сада уложила преко 170 милиона марака, које нико није видио осим њих у Б.Луци. Затим никад нису поставили питање колико је новаца из Херцеговине однијето у БЛ из електросектора, а колико је враћено. А што се тиче будућности и пожара на подручју Херцеговине све је у Божијим рукама, ако се упали упали, ово мало ватрогасаца ће изаћи на терен гасити колико може и опет кад киша падне и пожари се погасе ,јавиће се “ дежурни душебрижници“ који ће обећати да ћемо купити хеликоптере, канадере, аир-тракторе, ватрогасна возила итд,итд и то ће тако трајати у недоглед… То је стварност, а све остало што режимски медији причају и саопштавају може се сврстати у рубрику „вјеровали или не“….

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja