Gradonačelnik Dubrovnka Mato Franković trebalo bi da se izvini nekadašnjim sugrađanima srpske nacionalnosti koji su masovno protjerani iz Dubrovnika i kojima je nasilno oteta ili uništena imovina, dok je jedan broj ubijen, smatraju u Savezu Srba iz regiona.

savez srba iz regiona

U ovom savezu ocjenjuju da je licemjerno ponašanje Frankovića koji je odbio da se fotografiše sa zamjenikom gradonačelnika Trebinja Mirkom Ćurićem uz obrazloženje da saradnja dva grada "može ponovo biti uspostavljena nakon izvinjenja Trebinja za sve učinjeno tokom rata".

U saopštenju se navodi da u prilog etničkom čišćenju Srba u Dubrovniku najbolje govore rezultati popisa stanovništva.

"Pouzdano se može tvrditi da je početkom rata u Dubrovniku živjelo više od 6.000 Srba, dok je prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Dubrovniku živjelo 1.164 Srba ili tek petina od predratnog broja", ističu u ovom savezu.

U saopštenju se podsjeća da su hrvatske paravojne snage 25. avgusta 1991. godine prve napale bazu JNA u Kotorskom zalivu i bile poražene.

Napominje se da su hrvatske paravojne snage stari grad koristile kao odbrambene zidine, a hotele i bolnice kao vojne objekte za artiljerijske napade na JNA, znajući da će JNA odgovoriti na vatru braneći živote svojih ljudi.

"Tadašnji izvještač `Vašington posta` iz Dubrovnika Peter Mas rekao je da je stari grad pretrpio neznatna oštećenja i da je izbrojao 15 gelera, negirajući hrvatske tvrdnje da je na Dubrovnik palo 1.500 granata", dodaje se u saopštenju, koje je potpisao predsjednik Saveza Miodrag Linta.