Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izjavio je prilikom posjete selu Biograd, gdje je vatra danas poprimila velike razmjere i došla nadomak kuća, da je požar u tom mjestu podmetnut i poručio da će svi za koje bude utvrđeno da su izazvali požare biti najstrože kažnjeni - novčano i na druge načine.

luka na pozaristu

Petrović je rekao Srni da je, zbog namjernog izazivanja požara u ovom mjestu, vatra za samo 20 minuta zahvatila nekoliko hektara, da su sva okolna brda izgorjela, ali da su spasene kuće i spriječene nesagledive posljedice, zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, pripadnika gradske Civilne zaštite i šumara.

"Svi oni za koje se otkrije da su namjerno izazvali požar, ne samo da će biti tjerani sudski i policijski, već će ih kazniti i inspekcija, Komunalna policija, Republički inspektorat, a ni novčane kazne neće biti male", istakao je Petrović.

On kaže da je sva odgovornost na sudu i da sudije treba pitati zašto puštaju osumnjičena lica kada su evidentni dokazi, podsjećajući na nedavni slučaj kada su dva lica iz Žakova lišena slobode zbog sumnje da su podmetnuli požar, ali su odlukom Osnovnog suda puštena na slobodu.

"Ovdje sudovi ne mogu da se kriju već moraju stati iza građana i njihove imovine, a ne da kažu da neko nije kriv, kada su i naši ljudi, i policija i tužilaštvo imali dokaze. Sud je odradio onako kako ne treba", rekao je Petrović.

Ukazujući na požare velikih razmjera koji su ovog ljeta zahvatili Trebinje, Petrović je najavio da će Grad Vladi Republike Srpske danas uputiti procjenu ukupne štete, te da očekuje da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomogne.

"Moramo naći mogućnost da nadoknadimo štetu od požara domaćinstvima", rekao je Petrović.

On je napomenuo da je u Trebinju ovog ljeta bilo oko 180 intervencija na različitim požarištima i da na terenu svakodnevno ima više od 50 ljudi - pripadnika Vatrogasne jedinice Trebinje, Dobrovoljnog društva "Lastva", Civilne zaštite, radnika Centra za gazdovanjem "Kršom".

"S ciljem sprečavanja širenja požara formirali smo i koordinaciono tijelo za gašenje požara. Postoje danonoćne smjene. Angažovali smo dežurstva i noću i danju", naveo je Petrović.

Zbog brzine širenja vatre, kao što je bio i danas slučaj u selu Biograd kada je požar za samo 20 minuta sagorio cijelu zaleđinu sela, Petrović kaže da je nemoguće angažovati helikopterski servis, već da u tom slučaju može pomoći samo hitna i brza intervencija ljudi.

"Ako se i narednih dan-dva nastavi ovakva situacija, moraćemo angažovati dobrovoljce i volontere. Imamo Crveni krst, nevladin sektor i druge dobrovoljce koje ćemo morati uključiti da bi bili spriječeni požari i šteta koju prouzrokuju domaćinstvima", rekao je Petrović.

On je napomenuo da je ovo najteža požarna sezona, jer je i hidrošloški najlošija godina u proteklih 40, zbog čega ne treba mnogo da bi izbila vatra budući da su i zemlja i gora suvi.

Petrović smatra da je neophodno obnoviti i opremu za vatrogasnu jedinicu, jer gase po nepristupačnom terenu.

"Potpisali smo danas nalog od 6.000 KM za kupovinu dodatne opreme za vatrogasce - naprtnjače, odjeća i obuća, a izvršićemo još nekoliko takvih nabavki", rekao je Petrović.

Na području Trebinja danas bukte požari na više lokacija, a kuće su svuda odbranjene.

GORI NA NEKOLIKO LOKACIJA

pozar biograd

Koordinator tima za gašenje požara grada Trebinje Miodrag Batinić izjavio je da na području Trebinja danas ima više aktivnih požara i da se ne zna gdje je situacija teža.

Batinić je rekao Srni da se na području sela Biograd požar bio spustio na tridesetak metara od kuća porodice Duper i da su dva-tri sata aktivno branili objekte u selu.

"U isto vrijeme, na području Jasena požar je prijetio da uđe u masiv Leotara iza koga se nalazi naselje Šljuke. Tamo je jedna ekipa na intervenciji, dok je aktivan požar i u Dubočanima, gdje smo pozvali kolege iz Bileće, mještane i vatrogasce iz Lastve", naveo je Batinić.

On je istakao da su kuće odbranjene i da, za sada, nijedna nije stradala.

"Imamo situaciju da plamen prebacuje s vjetrom po 20 do 30 metara. Najčešće to ide vegetacijom, ali nekada može da uhvati krov", kaže Batinić.