I dok se Trebinjci i Dubrovčani svakodnevno međusobno posjećuju i ostvaruju najbolju moguću komunikaciju i saradnju, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nastavio je da ponavlja neutemeljene stare fraze svojih prethodnika, ne želeći da se fotografiše sa zamjenikom trebinjskog gradonačelnika Mirkom Ćurićem - već je okrenuo glavu i udaljio se.

mato frankovic

I za vrijeme njegovog mandata, tvrdi ovaj HDZ-ovac, neće biti uspostavljena saradnja sa najbližim komšijskim gradom - Trebinjem - jer očekuje prvo izvinjenje sa naše strane zbog navodnih dešavanja tokom posljednjeg rata.

Novopečeni dubrovački gradonačelnik kaže i da nije dovoljna samo dobra volja za saradnju koju su zvaničnici Trebinja iskazali ranije prema Dubrovniku, dodajući da se "prije toga potrebno izviniti građanima grada Dubrovnika, majkama koje su izgubile sinove, porodicama koje su izgubile djecu i djeci koja su ostala bez roditelja".

"Kada to izvinjenje uslijedi kao što je uslijedilo iz Crne Gore, Dubrovnik je spreman da sarađuje sa Trebinjem. Dok se to ne dogodi, mi nismo spremni sarađivati", rekao je Franković.

Ali, zato, smatra Franković, Dubrovnik ne treba da se izvini Trebinju, jer su oni branili samo svoje kuće.

Zaboravio je Franković da je regularna hrvatska vojska 1992. godine izvršila agresiju na teritoriju tadašnje opštine Trebinje, zaboravio je i granatiranja grada ispod Leotara i žrtve njihovih metaka i gelera na našoj teritoriji.

A zaboravio je po svoj prilici Franković i hrvatske branitelje, koji su poginuli, ni manje ni više, nego na teritoriji Trebinja, koju su prethodno okupirali.

A u avgustu 1995. spremali su i "Burin", koji im nije pošao za rukom, ali ni toga se Franković ne sjeća, a i kako bi kad u ratu nije imao ni 15 godina.

Vidno uznemiren i ljut, Franković je neuvjerljivo govorio i nevješto pokušao da pojasni okupljenim novinarima da, tobože, vojska Hrvatske nije nikada napadala bilo koga, niti je ulazila u bilo čije domove, već da je, kako je naveo, časno čuvala porodične kuće i odbranila ih.

Međutim, Frankovićevo mišljenje ne dijeli hrvatski član Predsjedništva BiH i aktuelni predsjedavajući ovog tijela Dragan Čović, ističući da mora doći do uspostavljanja saradnje između dva susjedna grada.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić kaže da je odbijanje fotografisanja odraz Frankovićeve kulture, ističući da politiku treba ostaviti po strani kada se realizuju važni projekti na dobrobit građana sa obje strane granice.

"Sud istorije je najmjerljiviji", rekao je kratko Ćurić.