Brus Barton od 3. septembra bit će novi šef Misije OSCE-a u BiH. On je do sada obavljao funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH i supervizora za Brčko Distrikt.

OSCE

Ovo je danas na konferneciji za medije u Sarajevu, Džonatan Mur, šef Misije OSCE-a u BiH.

Ističe da je optimista kada je u pitanju budućnost BiH, ali da ne gaji preveliki optimizam kada je u pitanju visoka politika u našoj zmelji.

Tvrdi da  je izborna kampanja prerano počeka, te  poručuje građanima da pitaju političare šta nakon izbora i da  građanima u tome  trebaju pomoći novinari svojim angažmanom.

Naglašava da je zadovoljan  napretkom lokalnih zajendica, te da  tamo ljudi žive jedni sa drugima i pomažu se bez obzira na prošlost, dok je to, kako ističe, u visokoj politici malo teže.

Upitan da ocijeni angažman OSCE-a u BiH, posebno u njegovom mandatu, Mur isitče da  je OSCE radio svoj posao, te da je zadovoljan angažmanom kada je u pitanju obrazovni proces.

On kao primjer napretka navodi i školu u Jajcu i djecu iz ovog grada koja nisu pristala i ne pristaju na segregaciju.

„Ako niste zadovoljni, vaša mogućnost, ali i odgovornost je da dignete glas. Nadamo se da će se korak po korak stvari promijeniti i da će inicijativa djece iz Jajca biti dobar primjer za druge. Oni su digli svoj glas i zasad su pobijedili u želji da njihova škola ne bude podijeljena. Ipak, moramo poštovati nadležnosti vlasti i nažalost nije moguće odjednom promijeniti situaciju“,  rekao je Mure.

Dodao je da, uprkos većim aktuelnim krizama u svijetu, BiH nije zaboravljena i dobija pažnju međunarodne zajednice.