Festival „Srpsko- ruskog stvaralaštva“, na kome su predstavljeni ručno rađeni predmeti, po prvi put se održava u Trebinju u centru grada, u ulici Jovana Dučiću.

rusi festival trebinje

Na festivalu izložene ruske babuške, poslužavnici, marame, te rusko srebro, krzna, igračke od stakla, kao i simbolika SSSR-a - majice, značke, flaše, vojničke kape.

Prema riječima Dinara Beglova, ispred „Udruženje starog i umjetničkog zanata“ iz Sankt Peterburga i Lenjingradske regije, ovaj festival se već sedam godina priređuje u Srbiji, a ove godine po prvi put se odvija i na teritoriji Republike Srpske.

"Bili smo u Banjaluci, Bijeljini i sada u Trebinju, gdje su nas, takođe, lijepo primili. Gradovi su prelijepi, a ljudi su raspoloženi", rekla je Beglova.

Ona je dodala da se nada da će ovaj festival prerasti u tradiciju i da su u Republiku Srpsku došli na prijedlog direktora Predstavništva RS u Srbiji Mlađena Cicovića, koji je ove godine zajedno sa ambasadorom Ruske Federacije u toj temlji Aleksandrom Čepurinom otvorio ovu manifestaciju.

Direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić nije krio zadovoljstvo što je ova manifestacija došla u naš grad.

„Kada se otvorila mogućnost organizacije ove manifestacije ni trenutka nismo razmišljali i dočekali smo ih raširenih ruku“, rekao je Radić.

Festival je otvoren do 11. septembra.

Organizator je Udruženje starog i umjetničkog zanata, uz podršku Grada Trebinja.

rusi festival trebinje