"Tugovanka" - naziv je knjige-prvjenca devedesetjednogodišnje Radojke Kapor Marinković, koja je sinoć predstavljena trebinjskoj publici u Muzeju Hercegovine.

tugovanka radojka kapor

Dio svog životoslova ispričala je u razgovoru sa novinarkom Nadom Ljubić i taj razgovor je temelj knjige "Tugovanka", koji je njena životna ispovijest.

"Ovo je tužno sjećanje i jedna ispovjedna priča da se ne zaboravlja", rekao je Miodrag Ljumo Hrnjez, predsjednik Zavičajnog kluba "Osvit", koji je i priredio sinoćnju promociju.

On je kazao da je knjiga napisana bez imalo jeda, podsjećajući da je Radojka u Drugom svjetskom ratu izgubila četiri brata, ali da u knjizi nema osude ni iskazane želje za osvetom.

"Radojka želi da se priča istina, koja je prikrivana decenijama. Njena borba da sazna gdje joj je jedan brat sahranjen trajala je 51 godinu", rekao je Hrnjez.

Autor knjige Radojka Kapor Marinković, koja danas živi u Beogradu, kaže da je tokom komunističkog perioda osuđivala mnoge, ali da je prilikom sazrijevanja došla do zaključka "niti si kriv ti ni ja, nego neka nesrećna sudbina koja se uvalila u nas".

"U ovoj knjizi sam dočarala da nikoga ne osuđujem i dala sam amanet da ne smije dizati prašinu, već da ostane tako kako je", rekla je Radojka, dodajući da je ono što je napisala u knjizi tinjalo u njoj decenijama.

tugovanka radojka kapor

Knjigu čine tri dijela - njena ispovijest o stradanju porodice Kapor iz Mirilovića, zatim 15 kratkih priča i na kraju 50 pjesama.

Radojka je tokom Drugog svjetskog rata prošla kroz osam zatvora, pretpostavljajući da je to bilo zbog njene braće, koja su stradala tokom tog bratoubilačkog sukoba.

Knjigu je izdala "Nova knjiga" iz Beograda, a recenzenti  su Momir Krsmanović i Tatjana Rondović.

Evo jedna Radojkina "Tugovanka":

Prvi ne dovrši školu,
ne odsluži armiju,
pogibe za otadžbinu.

Drugi stiže iz Kraljeve mornarice,
ubiše ga zbog prvoga.

Treći od žalosti i nepravde
ode u četnike.
I njega stigoše i ubiše.

Četvrti, na Banjici, u Srbiji
i on dade život otadžbini.

Biše i nestadoše.

Sestri večne suze ostadoše...