Sastanak lica iz boračkih kategorija koja su predložena za zaposlenje i predstavnika poslodavaca nije ostvario svoj cilj, jer su ga borci i RVI napustili, tvrdeći da su ponuđena samo radna mjesta u privatnom sektoru, dok nijedno javno preduzeće nije iskazalo potrebu za novim radnicima.

borci trebinje zaposlenje

Oko 25 okupljenih tvrdi da se na javni poziv Gradske uprave da 23 mjeseca sufinansira zaposlenje 60 lica iz boračke kategorije nije javilo nijedno javno preduzeće, te da oni, nakon četvrogodišnjeg učestvovanja u posljednjem ratu i višegodišnjeg čekanja na Birou, neće da rade u privatnom sektoru.

"Kad mogu lopovi i kriminalci, što ne bismo mogli i mi biti zaposleni u državni sektor", naveo je jedan borac.

Istog mišljenja su i njegovi ratni saborci, navodeći da među njima ima i onih u čijim porodicama niko nema zaposlenje, dok su "neki drugi pozapošljavali sve bližnje u državna preduzeća".

Kivni su na cijeli sistem, jer među njima je i veliki broj bivših radnika preduzeća koja su propala, opljačkana i na kraju završila u stečaju.

"Radio sam u 'Neimarstvu'. Od momenta kad je prestalo da radi, nijednog dana radnog staža nemam. A vlasnik tog preduzeća danas predaje u Banjaluci. Pitam se čemu uči djecu - lopovluku?", istakao je jedan od lica koje je Gradska boračka organizacija predložila za zaposlenje.

Neformalno tvrde da će se u ponedjeljak u pet do 12 okupiti ispred prostorija BORS-a, gdje će iskazati svoje nezadovoljstvo načinom zapošljavanja ovih kategorija i rješavanjem njihovog osnovnog egzistencijalnog uslova.

S druge strane, načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Drašković podsjetio je da je Gradska uprava obezbijedila iz Fonda solidarnosti oko 475.000 KM za zaposlenje 60 lica.

borci trebinje zaposlenje

Iz BORS-a su, pojasnio je on, došla imena 56 lica predviđenih za zaposlenje iz kategorija demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca, dok su poslodavci iskazali potrebu za 49 radnika.

Drašković je dodao da će Grad Trebinje svakom poslodavcu obezbijediti mjesečnu subvenciju u iznosu od 500 KM u naredna 23 mjeseca za pripadnike ovih kategorija i to za NK, KV, SSS i VKV, dok će za lica sa visokom stručnom spremom iznos mjesečne subvencije iznositi 700 KM.

Prema javnom pozivu i pravilniku, iz kategorije djece poginulih boraca predviđeno je zaposlenje 15 lica, dok je iz kategorije RVI njih devet, te 36 demobilisanih boraca.

Javni poziv je raspisala Gradska uprava, dok je prijedlog lica koja su prioritet pri zapošljavanju dostavila Gradska boračka organizacija Trebinja.

borci trebinje zaposlenje