Neobično veče uz rokenrol – Olgica i Milana priredile književni susret sa trebinjskom publikom

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 28. 08. 2017. - 21:35h

Veče pod naslovom „Slovo o ljubavi, borbi i dobroti“ – susret sa književnicama Olgicom Cice i Milanom Babić, što je nastavak priče Književnog udruženja „Susret“ o snazi pripovijedne i poetske riječi u književnosti i muzici, održano je večeras u Muzeju Hercegovine.

knjizevno vece olgica cice milana babic

Neobično književno veče počelo je izvođenjem kompozicije “Wish you were here” (Pink Flojd) koju su izveli braća Bobo i Miloš Slijepčević.

Ova numera bila je muzička podloga za sve ono što je slijedilo, a slijedila su mnogobrojna umjetnička iznenađenja i pokazalo se kako može da bude privlačna prava umjetnost mladima.

Dan Uspenija Presvete Bogorodice izabran je zato što je to jedna vertikala da se ukaže da nismo od juče, sami od sebe, nego da postoji jedna cjelokupna tradicija u koju se uklapamo, a ona može da bude živa i moderna.

Iz udruženje “Susret” kažu da je razlog ovog događaja da se ponudi više od jedne obične književne večeri i susret sa istorijom o kojoj svjedoči svaki kamen u Muzeju Hercegovine, jer proći kroz ovu ustanovu znači proći kroz srpsku istoriju i susresti se sa sobom.

Razlog je i ukrstiti pjesničku i proznu riječ i ponuditi svijet koji je različit od onoga što se nudi Trebinju.

knjizevno vece olgica cice milana babic

“Mi smo istok, ali nama je zapad blizak pogotovo u muzici i izbor u večerašnjem programu je pokazao šta srpska rokenrol muzika i nekadašnja YU-scena znači i može da znači jer je u pitanju prava poezija”, rekla je Milana Babić, a Olgica je dodala: “Naša je borba kroz svako djelo, jer se najprije pisac bori sam sa sobom, pa svijetom oko sebe i mislimo da je svaki isječak iz naših djela to pokazao i zato je ovaj naslov”, rekle su Olgica.

Večeras je predstavljeno šta sve ljudi mogu kad se sarađuju .Između umjetnika ne treba imati sujete, već treba promovisati zajedništvo.

“Najveća resurs Republike Srpske su djeca i treba njima promovisati ljubav, dobrotu, kao i dobru muziku”, rekla je Babić.

Olgica Cice ima devet objavljenih knjiga i nekoliko značajnih nagrada. Njena djela su se sama probila svojim kvalitetom do čitalaca bez ičije pomoći i bila je naslonjena na samu sebe.

“To mi je ulilo neko opravdanje da pišem dalje, i moj cilj večeras je bio da budem u skladu sa našom temom”, rekla je Cice.

knjizevno vece olgica cice milana babic

Prema njenim riječima, bilo joj je teško izabrati inserte koji su čitani iz njenin knjiga, jer ima dosta toga što joj je blisko i drago, a to je dio i nje.

“Miris čovjeka” sa kojom je Olgica postigla najviše uspjeha, “Boje i barut” knjiga o Nadeždi Petrović i “Ernestina priča” su knjige o kojima se uz njenu poeziju najviše govorilo.

“U ovim knjigama sam našla zajedničku nit borbe, ljubavi, dobrote, nesebičnosti, davanja, nošenje sa životom, sa svim svojim nedaćama”, priča Cice.

Olgica i Milana su prosvjetni radnici i glavni cilj im je da mladim ljudima ukažu na pozitivnost života, ljudi, na ono što može osmisliti život i uspjevaju u tome.

Njih dvije sa sobom, svojim stvaralaštvom, stavovima i riječju spajaju mladost za koju se i stvara, a tu je i muzika.

“Vodile smo računa o tempu, dinamici, živosti, o ljepoti riječi i muzike, jer i riječi koje su pjevane su čista poezija”, kazala je Cice.

knjizevno vece olgica cice milana babic

Lijepo je bilo slušati učenice Tijanu Babić, Anastasiju Vlatković, Anu Drašković, Romanu Roganović, Isidoru Kojović, Mimu Šekarić i Jovanu Anđelić koje su govorile stihove svojih profesora književnosti.

Bobo i Miloš Slijepčević pjevali su i pjesme “Gracija”(Azra), “Tišina”(Bajaga), “Srce”(EKV), “Kaća”(Galija)… na oduševljenje publike.

Olgica i Milana pozivaju sve na jedno druženje, kroz riječ, muziku, stvaranje, ljepotu u Književnom udruženju “Susret” koji će nastaviti promovisanje srpsko–ruske kulturne saradnje.

knjizevno vece olgica cice milana babic

Komentari

Ja se mnigo ne razumijem u Olginu peogesiju ali ona se izgleda razumije u moju pravnu i obori me na konkuesu,

Odgovori

Nediraj u moje krugove ja u vase ne diram,

Odgovori

Treba pozdraviti ovakve dogadjaje!Samo srpsko/ruska saradnja nije dobro prihvacena kod dijaspore iz Danske i szp izdajnika!

Odgovori

Oni su u toj sekti szp totalno promjenili svijest,gaje iste ideje kao neprijatelji i javno okrecu ledja majci Rusiji i SPC.Ispran im je mozak preko BN a i FTV!Zaev u Makedoniji i szp ovdje isti sablon!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja