Beli anđeo jedna je od najljepših fresaka Srbije. Djelo nepoznatog umjetnika iz trinaestog vijeka, svrstava se i među najimpresivnija evropska slikarska dostignuća, kojima se Mileševa i doslovno predstavila vasioni - jer je ova freska, satelitskim signalom, u "paketu dostignuća zemljana", zajedno sa slikama Kineskog zida i čovjekovog osvajanja Mjeseca, otišla u svemir.

beli andjeo

"Anđeo je - anđeo radosti. U radosti je rekao: Evo, vidite gdje je gospod Hristos ležao, on više nije među mrtvima, on je pobijedio smrt", kaže episkop mileševski Atanasije.

Još pred kraj 19. vijeka, čuveni arheolog Artur Evana, je u "Gardijanu" objavio da "ništa što je stvorio Đoto, ne premašuje ljepotom Anđela iz manastira Mileševe".

U modernu istoriju, upisan je 1963. kao dio prvog satelitskog prenosa između Starog kontinenta i Amerike. A u burnoj prošlosti Polimlja, ovo remek djelo srpske srednjovjekovne umjetnosti, uvijek je kao čudom sačuvano, vaskrsavalo na svodovima hrama i u svjesti ljudi.

Mileševa je rušena i paljena sedam puta. Tokom obnove u 16. vijeku, živopis "Mirosnice na hristovom grobu" , prekriven je novim freskama, ali su i ti novi slojevi uništeni u kasnijem požaru. A onda se, tri vijeka kasnije, prilikom restauracije i uklanjanja izgorjelih slojeva, Beli anđeo opet pojavio u svoj svojoj ljepoti.

"Učinjeno je to po promisli Božijoj. A mi treba da se podsjećamo na ono što imamo. Imamo dovoljno zapretene snage, života, u našem narodnom biću i u narodnom stvaralaštvu, da bismo uspješno nastavili život kroz istoriju. Bez obzira na to kako su teške okolnosti kroz koje prolazimo", kaže episkop mileševski Atanasije.

Zato se i tajna ljepote ovog živopisa, ne iscrpljuje njegovom likovnošću, skladom i savršenom kompozicijom, već jasnim osjećanjem beskrajne vjere i nade, porukom ljubavi i mira.

Beli anđeo gleda pravo u oči, bez obzira iz kog ugla se posmatra, a njegov blagi pogled blista iz Mileševe, evo, već osam vijekova.