Služenjem pomena u crkvi Svetog kneza Lazara, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, u Trebinju su se danas okupili pripadnici 65. zaštitnog motorizovanog puka jedinice Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/.

65 zastitni motorizovani puk vrs trebinje

Ovo je bila elitna jedinica, koja je učestvovala u gotovo svim najvažnijim operacijama VRS. Posebno se istakla u operacijama Cerska i Lukavac, u operacijama oko Skelana 1993, Sarajeva u maju 1993. (Igman), na Ajdinovićima i Kruševu 1993/1994, Sarajevu, Prači i Goraždu 1993, Bandjerki 1994, Nišićkoj visoravni 1994...

Za zasluge u slamanju ofanzive ARBiH na Treskavicu i Trnovo puk je pohvaljen od strane komande VRS.

Kroz puk je prošlo više hiljada boraca, koji su tokom ratnih dana dobijali prekomandu u druge jedinice, pa se precizan broj poginulih iz ove jedinice ni danas ne zna.

65 zastitni motorizovani puk vrs trebinje

"U ovom puku su službovali vojnici iz svih krajeva Republike Srpske - od Novog Grada do Trebinja. Okupljamo se svake godine u drugom mjestu, a ovoga puta nama u Trebinju je pripala čast da organizujemo ovaj skup", rekao je Maksim Mrakić, bivši starješina pomenutog puka.

Puk je tokom cijelog rata imao u svakom momentu oko 1.500 boraca, i to najčešće vojnika koji su odsluživali vojni rok - mladih regruta, pa je glavni zadatak bio i sačuvati njihove živote u veoma teškim uslovima.

65 zastitni motorizovani puk vrs trebinje

65 zastitni motorizovani puk vrs trebinje 65 zastitni motorizovani puk vrs trebinje65 zastitni motorizovani puk vrs trebinje

65 zastitni motorizovani puk vrs trebinje