Li Čing-Juen (1677. ili 1733 - 6. maj 1933) bio je kineski travar i majstor borilačkih vještina. Doživio izuzetno duboku starost, po nekim navodima 197 ili čak 256 godina, što ga čini daleko dugovječnijim od Žane Kalman, koja je živjela 122 godine i koja se zvanično smatra najstarijom osobom ikada.

Li cing juen

Sam Li je tvrdio da je rođen 1736. godine, ali su neka kasnija istraživanja službenih kineskih arhiva sugerisala da bi mu prava godina rođenja mogla biti 1677.

U svakom slučaju, Li je rođen u kineskoj provinciji Sečuan.

Prema sopstvenim navodima od desete godine života je počeo da prikuplja ljekovito bilje i da uči taoističke vježbe i druge tehnike produženja života. To je radio gotovo 40 godina, prije nego što se priključio kineskoj vojsci u Kai Ksianu, gdje je podučavao borilačke vještine.

Li Čing Juen je rođen 1733. godine, ali raspravlja se oko toga da je dokazano da je rođen 1677. godine. Njegov tačan datum rođenja nikada nije bio potvrđen ili osporavan kao što mnogo gerantologa tvrdi da nije bilo moguće, ali neke istorijske činjenice svjedoče u prilog tome da on zaista jeste poživio 256 godina.

Li cing juen

Prema svjedočenjima pronađenim u arhivama kineske vlade i medija, Li Čing Juen je svoju karijeru herbaliste započeo kada je imao samo 10 godina, otkada je sakupljao i proučavao biljke za dugovječnost i potenciju i primenjivao njihove blagodeti na sebe.

Čitavih 40 godina on je peživljavao na biljkama kao što su lingzi, godži bobice, divlji džinseng, gotu kola i mnoge druge dok je redovno pio pirinčano vino.

Bio je strastven putnik i putovao je do Tibeta, Mančuria, Vijetnama, Tajlanda, Kansu i Šanksi provinciji u Kini. Bio je dobro upućen u borilačke vještine i sam se obučavao tokom putovanja u polju biljaka (herbologija), sakupljajući biljke gdje god je bio.

Li je, takođe, prodavao bilje kako bi preživio, i ovo samo po sebi može da nosi svjedočanstvo o njegovoj dugovječnosti kao preparate koje je prodavao zabilježenim pod nazivom kao Ginseng, Lingzi, Gogi bobice, Hi Šu Vu i Gotu Kola, koje prema istraživanju eleminišu tumore i ovo bilje je poznato kao biljni lijekovi za psorijazu, nervne probleme i prijevremeno starenje.

Li cing juen

Kada su ga pitali koji je njegov recept za dugovječnost rekao je: “Neka vam srce bude mirno, sjedite kao kornjača, hodajte uspravno kao pingvin i spavajte kao pas”.

Li je ovim mislio upravo na održavanje mira i ravnoteže u umu, na redovno vježbanje tehnika disanja i korišćenje biljaka koje naš organizam čine zdravijim i izdržljivijim.

Prema jednom od Lijevih potomaka, postojao je čak i jedan još stariji čovek, koji je živeo čak 500 godina a koji je Lija naučio tehnikama Či kunga, koji se koristi u kineskoj medicini i predstavlja koordinaciju različitih šema disanja sa raznim fizičkim stavovima i kretanjima tijela.