Veliki požar zahvatio je planinu Sniježnicu na području Nevesinja, pa je zbog moguće ugroženosti nekoliko okolnih sela zatraženo angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH, rekao je Srni komandir vatrogasne jedinice Nevesinje Drago Laketa.

pozar

"Ukoliko ne bude dejstvovao helikopter postoji bojazan da će se vatra proširiti prema selima, jer je već došla na udaljenost od 500 metara do kilometra. Vatru je nemoguće gasiti pješadijom, jer je teren veoma nepristupačan", istakao je Laketa.

Laketa je naveo da se požar proširio iz rejona Donje Trusine iz Nevesinja i da, za sada, ne prijeti imovini, ali da je ugrožena kvalitetna šuma.

Prema njegovim riječima, na terenu su radnici Šumskog gazdinstva "Botin", jer gazduju zimzolenim drvećem koje se tamo nalazi.

Laketa kaže da su vatrogasci na tom terenu od 3.00 do 8.00 časova gasili vatru i da su uspjeli lokalizovati jedan krak.

Dežurni operativac Regionalnog operativnog centra za obavještavanje Bileća Predrag Mićević rekao je Srni da u ostalim opštinama u Hercegovini nijedan požar ne prijeti naseljima.

Mićević je naveo da su požari u Trebinju pod kontrolom, da je u LJubinju aktivan na planini Ilija gdje se ne gasi, jer je nepristupačan teren, te da je slična situacija i u Gacku u rejonu planine Baba, gdje je vatra ušla u visoku šumu.

Aktivnih požara nema u Berkovićima, dok u Bileći gori na planini Viduši, a pod kontrolom je u selima Zvijerina, Zasadi i Rioca.