Granična policija BiH u prvih šest mjeseci ove godine registrovala je prelazak 21.032.626 lica, od čega na ulazu 10.620.941 i na izlazu iz BiH 10.411.685, što je povećanje za skoro šest odsto.

carina

"U odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, promet lica preko granice BiH povećan je za 1.179.279 ili 5,94 odsto", precizira za Srnu načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

Evidentirano je 1.678 prelazaka ili pokušaja prelaska za 799 lica kojima su raspisane potjernice, raspisi o traganju, mjere zabrane prelaska granice, te bezbjednosno interesantnih lica, kao i lica o kojima je potrebno dostaviti informaciju o prelasku granice BiH...

"U odnosu na isti period prošle godine broj evidentiranih prelazaka granice predmetnih lica veći je za 72 ili 4,48 odsto /1.606/", navodi Samardžija.

Na osnovu raspisanih potjernica po zahtjevu Interpola Sarajevo, pronađeno je 59 lica za kojima je potjernica bila aktivna, što je u odnosu na 2016. godinu /43/ više za 16 osoba ili 37,21 odsto.

"Na osnovu zahtjeva o mjerama zabrane prelaska granice BiH, identifikovano je 97 lica o čemu su obaviješteni organi koji su izrekli zabranu. Na osnovu zahtjeva Ministarstva bezbjednosti, tj. Sektora za azil, evidentirano je 16 lica koja su bili u statusu tražilaca azila, odnosno imaju izbjeglički status u BiH", precizira Samardžija.

Kada je u pitanju potraga za spisima, pronađena su 403 dokumenta.

U bazama podataka /IDDEEA i Interpol/ pronađeno je 110 dokumenta BiH, koji se potražuju po raznim osnovama ili su od strane nadležnog organa oglašeni kao poništeni/nevažeći, odnosno kao ukradeni/izgubljeni, što je u odnosu na isti period prethodne godine manje za 39 ili 26,17 odsto.

Samardžija precizira da je tokom prvih šest mjeseci ove godine registrovano 797 stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, dok je prošle godine taj broj iznosio 832.

"U izvještajnom razdoblju ulazak je odbijen za državljane 88 zemalja", napominje on i precizira da je među odbijenim ulascima u BiH - 114 lica iz Hrvatske, iz Srbije 69 i iz Crne Gore dva.

U pogledu državljanstva lica kojima je odbijen ulazak u BiH vidljivo je da se nosiocima putne isprave sa oznakom samoproglašenog Kosova ulaz odbija uglavnom zbog neposjedovanja važeće putne isprave i zbog neposjedovanja vize.

"Državljanima Hrvatske i Srbije ulazak je odbijan zbog neposjedovanja važeće putne isprave, državljanima Turske zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe namjeravanog boravka i neposjedovanja dovoljno sredstava za izdržavanje", zaključuje Samardžija za Srnu.