Ivancov: Ne ignorisati stav Srpske o NATO

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 24. 08. 2017. - 13:06h

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je većina stanovništva Republike Srpske protiv pristupanja BiH NATO savezu i upozorio da bi ignorisanje volje jednog od tri konstitutivna naroda bilo u suprotnosti sa principima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

petar ivancov

On je istakao da je očigledno da postoji ozbiljan rascjep u društvu u BiH u vezi sa pristupanjem NATO.

„Većina stanovništva Republike Srpske je protiv članstva u ovoj vojnoj Alijansi, čiji ciljevi i zadaci u sadašnjoj fazi nisu nipošto jednostavni, a za mnoge ljude nisu jasni. Ne doprinosi povjerenju srpskog naroda prema Alijansi ni njena uloga u dobu sukoba devedesetih godina prošlog vijeka u BiH i na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Ivancov za „Večernji list“, izdanje za BiH.

Govoreći o promjenama Ustava ili bilo kojeg drugog zakona, Ivancov je rekao da takve odluke treba donositi samo BiH i niko više, a Rusija se zalaže za bezuslovno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je naveo da problem „hrvatskog pitanja“ zaista postoji i ne može se prešutjeti, te da je potrebno tražiti rješenje i da to treba da učine sve zainteresovane snage u Federaciji BiH zajedno, u okviru postojećih ustavnih procedura.

Kada je riječ o zatvaranju OHR-a u BiH, on je istakao da je stav Ruske Federacije poznat – da se kontinuirano zalaže za njegovo zatvaranje u što kraćem roku.

Ivncov je demantovao spekulacije u medijima u BiH o stvaranju vojne baze u Republici Srpskoj i da je postojeći humanitarni centar u Nišu „špijunski centar“.

„Rusija je zainteresovana za stabilan i miroljubiv razvoj svih balkanskih zemalja, uključujući BiH, u kojoj aktivno i dosljedno učestvuje u procesu stabilizacije, a jedan je od garanata Dejtonskog sporazuma“, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH.

On je naveo da Rusija ne utiče ni na koga i ne pokušava „uzdrmati situaciju“ na Balkanu, već naprotiv, gradi i razvija uzajamno korisne odnose sa svim zemljama regije na osnovu ravnopravnosti, dijaloga i saradnje.

Komentarišući optužbe iz Vašingtona da Ruska Federacija destabilizuje zemlje Balkana, Crnu Goru, Makedoniju, a preko Republike Srpske i BiH, Ivancov kaže da one dolaze uglavnom iz trećih i veoma dalekih zemalja, dok zemlje regiona i lokalni političari, na primjer u BiH, imaju potpuno suprotna mišljenja.

„BiH, kao i Crnu Goru i Srbiju, pokušavaju na bilo koji način prisiliti na ispit lojalnosti – ili Rusija ili Zapad. Prema mom mišljenju, ovo je najgrublja greška“, istakao je Ivancov i dodao da nije moguće nekoga prisiliti na takav izbor koji može samo podijeliti društvo u zemljama regije i stvoriti temelj za društveni sukob.

On je naglasio da se Ruska Federacija zalaže za dugoročne kontakte i sa Republikom Srpskom i Federacijom BiH, te sa svim konstitutivnim narodima.

Ivancov je rekao da Ruska Federacija ne prihvata bilo kakve sankcije, bez obzira protiv koga su one uvedene.

TAGOVI:

Komentari

RS treba da se spoji sa Rusijom ….kad moze Kaljingrad moze i RS.Komunizam i revolucija kod nas i u Rusiji su bili iskljucivo da bi se spasao pravoslavni i sloveskni narodi od nadolazeceg nacizma. Nacizam jeste pobjedjen ali nije unisten jer su se nacisti sa ukradenim blagom uz pomoc Vatikana pobjegli i podmicivali su razne svjetske politicare i postali dio zapadnog demokratskog drustva.Ali nadamo se skorom unistenju nacista koji za svoje interese i pod parolom lazne demokratije vrbuju pedere,propale popove i razne nastrane nakaze bez dana skole da rade protiv svog naroda.

Odgovori

Bilo bi dobro kad bi Rusija ili Kina pomogle RS da ima svoje more tako sto ce napraviti vjestacki zaliv u Trebinju…..sta se sve po svijetu pravi a kod nas ni pumpom ne mogu dovesti more koje je od nase granice 5 minuta.

Odgovori

Ti izgleda imaš baš visoku temperaturu pa buncas

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja