Vatrogasci u Ljubinju više neće morati da razmišljaju u čemu će ići na požarišta, ali ni uz pomoć čega će gasiti požare. Iz Republičke uprave Civilne zaštite danas su dobili komplet čizama, radnih uniformi i naprtnjača, a uručene su im i gume za terensko vozilo.

vatrogasci naprtnjace-min

Jedna od najpogođenijih opština u Republici Srpskoj požarima dočekala je ovogodišnju sezonu, maltene, bez ikakve opreme. Tek kada su požari uzeli maha i zaprijetili životima i imovini građana, kod nadležnih je upaljena crvena lampica, pa su im ubrzo donirali osnovna materijalno-tehnička sredstva za rad.

Ovom prilikom, vatrogasci u Ljubinju dobili su po 12 pari čizama i radnih uniformi, pet naprtnjača i četiri gume za vozilo "lada niva".

Bez osnovne opreme se ne može raditi, pa načelnik jedne od najnerazvijenih opština u Srpskoj Darko Krunić kaže da su svaka pomoć i donacija dobrodošle.

"Zahvalni smo Vladi RS i Civilnoj zaštiti što su obezbijedili ovu opremu. Već mjesec dana su na teritoriji naše opštine aktivni požari, pa smo i ono malo opreme što smo imali potrošili", kaže Krunić.

On je naveo da je na nadležnim da, ipak, razmišljaju o tome da li se smjelo doći u situaciju da izgori više od 15 odsto teritorije Ljubinja, podsjećajući da tamošnji vatrogasci na početku požarne sezone nisu imali ni naprtnjače za gašenje vatrene stihije.

Prema riječima Radoslava Prela, načelnika Područnog odjeljenja Civilne zaštite, ova skromna donacija biće samo početak pomoći ljubinjskim vatrogascima, koji su tokom jula i avgusta svakodnevno angažovani na gašenju kako velikih, tako i manjih požara.

"Ovo nije nešto mnogo, ali je trenutno toliko u našoj moći. Trudićemo se da ovih donacija bude više, posebno prema vatrogasnim jedinicama u nerazvijenim opštinama", rekao je Prelo.