Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu, počelo je obilježavanje krsne slave Grada Trebinja i Crkvene opštine Trebinje - Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

liturgija preobrazenje 2017

Liturgiju su služili arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije.

Tokom Svete liturgije, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, posebno djece, besjedio je mitropolit Jovan, čestitajući Trebinjcima krsnu slavu i podsjećajući na značaj današnjeg praznika.

liturgija preobrazenje 2017

Nakon liturgije, u porti hrama prerezan je slavski kolač, dok je građanima podijeljeno osveštano grožđe.

Vladika Grigorije je istakao da Trebinje sve više liči na grad kakav se može poželjeti – grad sunca, dobrote, blagoslova, grožđa, vina, zelenila.

"Od Svetog Save, Vasilija, Dučića i NJegoša i svega ovoga što nas opominje da budemo ljudi, hrišćani i u tom smislu je svako stradanje i svaka borba potrebna da se dođe do ovakve radosti", poručio je vladika Grigorije.

Liturgiji su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Luka Petrović, njegov zamjenik Mirko Ćurić, visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

liturgija preobrazenje 2017

Preobraženske svečanosti biće nastavljene u 12.00 sati, kada će u Gradskoj upravi biti presječen slavski kolač.

U večernjim satima, u 19.00 sati, ispred sjedišta Policijske uprave Trebinje biće otkriven spomenik njenim poginulim pripadnicima tokom posljednjeg rata, dok će pola sata poslije biti otkriven spomenik srpskom patrijarhu Pavlu - prvi u Republici Srpskoj.

liturgija preobrazenje 2017

U 20.00 sati biće služeno praznično večernje, dok će u 21.00 sat ulicama Trebinja proći svečana litija.

Ovogodišnje svečanosti završavaju koncertom na Trgu slobode od 22.00 sata. Nastupiće "Krugovi u žitu" i "Industrija alata".

liturgija preobrazenje 2017