U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je dokumentarna izložba "Srpski sanitet 1914-1918", koja prikazuje nastanak i razvoj srpskog saniteta koji je pratio golgotu i herojstvo srpskih boraca i civila u Prvom svjetskom ratu.

izlozba srpski sanitet trebinje

Izložba je i pokušaj da se dočara dovitljivost srpskog seljaka koji je zbrinjavao ranjenike noseći ih između dvije puške, a prikazani su i pleteni kreveti u poljskim bolnicama i burad u kojima se parila odjeća kako bi se zaustavile epidemije koje su desetkovale borce i narod.

Otvarajući ovu izložbu, predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, kazao je da je ova postavka dug prema ljudima koji su dijelili gorku sudbinu srpske vojske i naroda tokom Prvog svjetskog rata, boreći se za svaki život, u uslovima kada su i brojem i opremom kojom su raspolagali bili osuđeni na propast.

izlozba srpski sanitet trebinje

"Ali, oni su izdržali, i na hiljade onih koji su uspješno liječeni učestvovali su u probijanju Solunskog fronta i oslobađanju Srbije i drugih južnoslovenskih zemalja", naveo je Banjak.

Izložba je i podsjećanje, rekao je on, na nadljudske napore vojnika i civila, ali i na stradanje koje je srpski narod doživio tokom Prvog svjetskog rata.

Prema riječima Branislava Stankovića, istoričara iz Narodnog muzeja u Šapcu, ova izložba je dio velikog projekta "Nemojte nas zaboraviti".

"Ovo je priča o običnom i malom čoveku. Ovde neće videti velike vojskovođe i političare, već male ljude koji su i izneli sve ratne sukobe", kazao je Stanković.

On je dodao da vjeruje da ovakvi i slični projekti pomažu da se vratimo sebi i postanemo bolji.

izlozba srpski sanitet trebinje

Izložbu, koja je zajednički projekat Muzeja grada Novog Sada, Vojnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Šapcu, čini 40-ak panoa.

U okviru Preobraženskih svečanosti, u Sabornom hramu je u toku služenje prazničnog večernjeg, dok je u 20.00 sati otvaranje izložbe o Industriji alata u Muzeju Hercegovine.

U 20.30 časova biće otvorena izložba fotografija o Urošu Milojeviću u Klubu.

Za 21.30 časova najavljen je koncert Jelene Tomašević na Trgu slobode.

izlozba srpski sanitet trebinje izlozba srpski sanitet trebinje