Za Preobraženske svečanosti i ove godine su grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje pripremili bogat program, kojim će obilježiti krsnu slavu - najsvečaniji dan u našem gradu.

trebinje grad

Obilježavanje Svetog Preobraženja počinje 18. avgusta od 17.00 časova – otvaranjem Sajma meda i vina korzou, nakon čega će od 18.00 časova u Kulturnom centru biti otvorena dokumentarna izložba „Srpski sanitet 1914-1918“.

Praznično večernje u Sabornom hramu biće služeno od 19.00 časova, a sat kasnije u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba „Istorija Industrije alata u Trebinju“, sa koncertom klasične muzike – Klauduje Krkotić, sopran, Olivere Perunović, klavir, Anje Dučić, vioina i Sonje Marković, klavir.

U večernjim časovima, na Trgu slobode Trebinjce će zabavljati Jelena Tomašević.

Početak koncerta je u 21.30 sati.

Na sam dan krsne slave, u subotu 19. avgusta, Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg počinje u 9.00 časova.

U podne u zgradi Gradske uprave biće priređeno lomljenje slavskog kolača, nakon čega je planirano i polaganje cvijeća na spomenik braniocima Trebinje 1991-1996.

U krugu zgrade Policijske uprave Trebinje od 19.00 časova biće osveštano novoizgrađeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima Policijske uprave /PU/ Trebinje u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a od 19.30 planirano je otkrivanje i spomenika blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu, koji će krasiti portu Sabornog hrama.

Nakon prazničnog večernjeg, svečana litija ulicama grada krenuće u 21.00 čas, a proslava Svetog Preobražanja završava kulturno-zabavnim programom na Trgu slobode – na kome će nastupiti trebinjske grupe „Krugovi u žitu“ i „Industrija alata“.

Organizatori Preobraženskih svečanosti su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.