Preduzeće "Elektrohercegovina" za prvih šest mjeseci 2017. godine ostvarilo je poslovni gubitak od čak 839.394 KM.

elektrohercegovina trebinje

I dok proizvodna preduzeća iz sistema ERS-a, prvenstveno hidroelektrane, opravdano iskazuju gubitak u poslovanju s obzirom na veoma lošu hidrološku situaciju, u "Elektrohercegovini" navode da su među rijetkim isplatili regres u prvom polugodištu 2017., zbog čega su iskazali gubitak.

"Za regres smo izdvojili 630.413 KM i on je jednokratni trošak poslovanja za cijelu godinu, a mi smo ga isplatili i knjižili u prvom polugodištu", kaže Slavko Dangubić, izvršni direktor za ekonomske poslove u Elektrohercegovini.

Na iskazani gubitak uticao je i obračun amortizacije u iznosu od 172.232 KM, s obzirom na to da su prošlu godinu završili sa velikim investicionim ulaganjima, navode u ovom preduzeću.

Treća stavka, tvrdi Dangubić, koja je uticala na iskazani gubitak je ispravka potraživanja za javnu rasvjetu Bileći u iznosu od 227.771 KM, te za iznos duga Doma zdravlja ove opštine od 79.695 KM.

On napominje da polugodišnji izvještaj ne može da odražava pravo stanje poslovanja za cijelu godinu, ističući da je rukovodstvo ovog preduzeća zadovoljno poslovnim rezultatima u prvom polugodištu tekuće godine i da očekuju da će ona na kraju biti uspješna i pozitivna.