Univerzitet u Beogradu našao se između 201. i 300. mjesta na upravo objavljenoj Šangajskoj listi, koja rangira najbolje univerzitete u svijetu, i tako zadržao prošlogodišnju poziciju.

beogradski univerzitet

Na Šangajskoj listi Univerzitet u Beogradu našao se prvi put 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji se nalaze između 401. i 500. mjesta.

Univerziteti u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu su prije nešto više od mjesec dana upisani na tu listu po oblastima, ali ih nema na listi najboljih svjetskih univerziteta, prenose beogradski mediji.

Iz regiona je još samo Univerzitet u LJubljani u grupi od 401. do 500. mjesta, dok univerziteta iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije nema na toj listi.

Šangajska lista, koju svake godine objavljuje Univerzitet Đao Tong iz Šangaja, jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svijetu - njih 500.

Lista je neformalna, ali upisivanje na nju predstavlja prestiž za univerzitete, jer obuhvata samo dva odsto ovih visokoškolskih ustanova u svijetu.

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citiranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali određeni univerzitet ili rade u njemu.