Najlošija hidrološka situacija od postojanja Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ dovela je do situacije da je do sada proizvedeno svega 51 odsto planirane električne energije za ovaj period, potvrđeno je za TrebinjeLive.info u ovom preduzeću.

he trebinje 1 grancarevo

U upravi HET-a kažu da je ovo najteža godina od njihovog osnivanja - da su dotoci u akumulaciju Bileća u posljednjih devet mjeseci duplo manji od višegodišnjeg prosjeka za isti period.

"Kota Bilećkog jezera je i pored najracionalnijeg korišćenja vode za deset metara niža od planirane", kažu u HET-u za TrebinjeLive.info.

Energetsko-ekonomski rezultati proizvodnje za cijelu 2017. godinu su veoma loši, a očekuje se višemilionski gubitak u poslovanju HET-a.

Ipak, ovo preduzeće je likvidno, a nedavno kreditno zaduženje od deset miliona KM biće iskorišćeno za realizaciju predviđenih investicija, čija je ukupna ugovorena vrijednost oko 200 miliona KM, kažu u HET-u.

Od tog iznosa više od 110 miliona KM je izdvojeno za izgradnju dovodnog tunela HE "Dabar", a radovi su aktivni i na još dva tunela - za odvodnjavanje Bileće, kao i postavljanje betonske obloge na tunelu Fatničko polje-akumulacija Bileća.

"I radovi na zatvorenom bazenu u Trebinju teku planiranom dinamikom, a počinje i uređenje Ćatovića kraka. Samo za ove dvije investicije planirano je oko 12 miliona KM", pojašnjavaju u ovom preduzeću.

Izgradnja rezervoara "Vrelo oko", sa koga će se obezbijediti uredno snabdijevanje vodom grada Trebinja, takođe, planirana je za ovu godinu, a i ovaj značajan projekat dijelom će finansirati HET, kao i nastavak gradnje vodozahvata na zubačkom platou i sistema za navodnjavanje u Mokrom i Petrovom polju.

Period kada bi trebalo da se zabilježe najveći dotoci u akumulaciju, a to su obično prva tri mjeseca u godini, praktično je prošao bez padavina. I tokom proljeća vremenske prilike nisu išle u prilog proizvođačima struje.

Zato rukovodstvo ovog preduzeća vjeruje da će kraj 2017. biti dosta povoljnije u hidrološkom smislu, te da će u narednoj godini ponovo postizati nove rekorde u proizvodnji električne energije.