Policijska uprava /PU/ Trebinje danas je Tužilaštvu BiH dostavila dopunu izvještaja protiv lica čiji su inicijali M.P. zbog sumnje da je kao komandant muslimansko-hrvatske jedinice "Akrepi" počinio ratni zločin na području opštine Konjic 1992. godine, saopšteno je iz policije.

cjb trebinje

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, riječ je o Mitku Pirkiću /55/ iz Konjica, koji se sumnjiči da je od početka maja do septembra 1992. godine učestvovao u realizaciji svih planova i akcija napada na srpska sela na području ove opštine, kao i u ubijanja Srba civila.

Pirkić se sumnjiči da je 13. maja 1992. godine direktno i neposredno komandovao napadom muslimansko-hrvatske jedinice "Akrepi" na srpsko selo Blaca, kada je ubijeno 20 civila srpske nacionalnosti starosti od 18 do 85 godina, spaljeno i porušeno 25 srpskih kuća i 35 pomoćnih i privrednih objekata, porušena kapela na srpskom Pravoslavnom groblju i uništeni nadgrobni spomenici.

On je ovom jedinicom komandovao i prilikom napada na srpska sela Zukiće 12. maja, Donje Selo i Ceriće 20. maja i Bradinu i Bjelovčinu 25. maja, kada je ubijeno najmanje 15 civila srpske nacionalnosti, a najveći broj mještana ovih sela zatvoren u logor Čelebić, dok je njihova imovina zapaljena, porušena i opljačkana.

Pirkić se sumnjiči i da je 27. maja 1992. godine na makadamskom putu između sela Bradina i Brđani pucajući iz automatske puške iz neposredne blizine ubio Ratomira Draganića, civila iz sela Brđani.

Narednog dana komandovao je muslimanskom vojskom, koja je izvršila pokolj Srba u selu Zaborani na granici konjičke i nevesinjske opštine, kada je ubijeno sedam staraca i starica ovog sela čime je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policijska uprava Trebinje je za sedam mjeseci Tužilaštvu BiH dostavila sedam izvještaja za počinjenih 14 krivičnih djela ratnog zločina protiv 10 lica na području opština Mostar, Konjic i Livno.