Dodjelom izuzetne povelje "Leotara" glumcu Nebojši Glogovcu za nemjerljiv doprinos promociji nacionalne kulture grada Trebinja kroz dugogodišnja blistava glumačka ostvarenja, večeras je završen 5. Festival mediteranskog i evropskog filma. kraj filmskog festivala trebinje 2017 (1)

 "Srećan sam što sam ovde i ponosan sam što sam odavde", rekao je Glogovac, pozdravljen gromoglasnim aplauzom od strane više stotina Trebinjaca i brojnih gostiju, među kojima je bio i vladika Grigorije.
Ovo priznanje ranije su dobili Radoš Bajić i Danica Maksimović.

Posljednje večeri festivala prikazana su dva filma - Ustav Republike Hrvatske, u kome Glogovac tumači glavnu ulogu i za koji je nedavno dobio "Zlatnu arenu" za najbolju mušku glavnu ulogu u Puli i "Dobro jutro komšija 3", čiji scenario i režiju potpisuje Željko Kasap, koji se poklonio publici.

Umjetnički direktor i selektor festivala Peđa Milojević kazao je da ne bi zatvarao ovu manifestaciju, već da bi je samo nastavio, zahvaljujući se vladici Grigoriju na svesrnoj podršci i što je došao na otvaranje, ali i na zatvaranje festivala.

On je tom prilikom saopštio da u ime savjeta Festivala i reditelja filma "Enklava" Gorana Radovanovića Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i vladici Grigoriju na poklanja komplet knjiga o Kosovu i Metohiji i DVD-ove pomenutog filmskog projekta. kraj filmskog festivala trebinje 2017 (1)

Milojević je kazao da je zadovoljan ovogodišnjim izdanjem filmskih projekcija, ističući zahvalnost Gradu Trebinju i nadležnom ministarstvu što su podržali ovu manifestaciju.

"Nadam se da ćemo narednih godina biti prepoznati kao manifestacija od posebnog značaja i da ćemo prerasti u Festival koji će postati poznat širom regiona, a na ponos svih u Trebinju i Republici Srpskoj", zaključio je Milojević.

U proteklih sedam dana na Festivalu je prikazano više od 20 filmova, a trebinjskoj publici poklonili su se, između ostalih, ovogodišnji laureati nagrade "Zlatni platan" Ljiljana Blagojević i Igor Galo, te glumci Danica Maksimović, Nebojša Glogovac, Domagoj Mrkonjić, Željko Kasap, ali i reditelji Luka Bursać i Petar Stanojlović, filmski kritičar i novinar Milan D. Špiček... kraj filmskog festivala trebinje 2017 (1)

Festival su pomogli Elektroprivreda RS, Hidroelektrane na Trebišnjici, Euroherc osiguranje, TQ-net, AX-soling...

Medijski pokrovitelj festivala je ELTA TV, dok su medijski sponzori Radio Trebinje, Glas Trebinje i portal TrebinjeLive.info.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Kulturni centar Trebinje i Mediteran kulturni centar, uz pokroviteljstvo Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture RS, a uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.