Nacrtom plana srednjoročnih investicija grada Trebinja od 2017. do 2022. godine, planiran je čitav niz projekata u oblasti privrede, infrastrukture, zaštite životne sredine, obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva.

gradska administracija trebinje

Grad Trebinje do sada nije imao ovaj plan, a za njegovu realizaciju u narednih pet godina biće potrebno 129 miliona KM, kažu u Gradskoj upravi za TrebinjeLive.info, pojašnjavajući da će sredstva za realizaciju investicija biti obezbijeđena iz četiri izvora i to kroz redovna sredstva budžeta grada, kreditna sredstva, donacije-grantove i sredstva javnih preduzeća.

"Kapitalnim investicijama u smislu ovoga plana smatraju se investicije čija je vrijednost veća od 50.000 KM, kao i investicije u opremu čiji je vijek trajanja duži od deset godina", istakli su u Gradskoj upravi.

 U oblasti privrede planirana je realizacija nekoliko važnih projekata kao što su razvoj Poslovne zone Volujac u koju će biti uloženo 1,8 miliona KM, početak rekonstrukcije Starog grada, rekonstrukcija i izgradnja gradske tržnice, podrška izgradnji eko i etno kompleksa, izgradnja turističkih punktova uz prilazne puteve gradu.
Infrastruktura je najznačajnija stavka u ovom planu, koja predviđa izgradnju istočne obilaznice vrijedne oko 25 miliona KM, te nastavak radova na izgradnji saobraćajnice od Gučine do tunela u Policama, rekonstrukciju ulice Bogdana Zimonjića, izgradnju trotoara do Petrovog polja, rekonstrukciju i popločavanje pješačkih zona u gradskom jezgru, izgradnju kružne raskrsnice Trebinje-Bileća-Nikšić.

Planira se i izgradnja kružnog toka kod Kamenog mosta, te biciklističke staze od Aleksine međe do grada, rekonstrukcija mosta Iva Andrića i puta do Necvijeća, izgradnja javne garaže u bivšoj kasarni i tunela "Krš" vrijednog dva miliona KM.

Za projekat treće faze vodosnabdijevanja biće izdvojeno oko 4,2 miliona KM. Radovi na ovoj fazi treba da budu završeni do 2019. godine, dok je faza četiri vrijedna 3,5 miliona KM, a peta i šesta oko 1,5 miliona KM.

Planom je predviđena i kompletna rekonstrukcija gradske javne rasvjete i ugradnja LED sijalica, te osvjetljenje zidina Starog grada i gradskog parka, koji će biti i popločan.

Izgradnja trafostanice "Trebinje 3", takođe, nalazi se u petogodišnjem planu.

U oblasti zaštite životne sredine predviđena je zaštita izvorišta "Vrelo oko", rekonstrukcija postojećeg prečišćivača otpadnih voda za šta je neophodno oko dva miliona KM, proširenje i sanacija gradske deponije "Obodina".

U oblasti obrazovanja predviđena je izgradnja nove zgrade Gimnazije "Jovan Dučić" u Bregovima, čija je vrijednost oko pet miliona KM, te dječijih vrtića u Tini, Hrupjelima, Lastvi...

Što se tiče oblasti kulture, planirana je rekonstrukcija objekta Centra za informisanje i obrazovanje i "Ćelovića kuće".

U oblasti sporta planira se izgradnja novih sportskih objekata na području grada, izrada studije izvodljivosti za izgradnju žičare Crkvina-Strač-Gljiva, čija je vrijednost 15 miliona KM, te izgradnja kuglane i uređenje planinarskih staza na Orjenu, Bjelasnici i Leotaru.

U oblasti zdravstva, pred rekonstrukcije zgrade Bolnice, planirana je i izgradnja jedinstvenog zdravstvenog kompleksa u okviru Doma zdravlja i hiporehabilitacionog centra na Zupcima.

Grad bi trebao da dobije i video nadzor, vatrogasni dom, palatu pravde, auto kamp, vjerski kompleks u Mrkonjićima, botaničku baštu, a biće izvršena i demontaža i montaža mosta Kralja Aleksandra.

Neki od projekata iz petogodišnjeg plana su već realizovani u ovoj godini ili se realizuju poput rekonstrukcije Glavne ulice i Vojvode Stepe Stepanovića, a u toku je izgradnja zatvorenog bazena i druge faze sistema vodosnabdijevanja.