Ova rijetka rasa vijetnamskih kokošaka zove se Dong Tao. Kada ih prvi put ugledate čini vam se da su ove koke mutanti, oboljele od nekog tipa tumora.

kokoske sa velikim nogama

Karakterišu ih ogromne noge, velike kao prosječna ljudska podlaktica. Ova rasa je endemska u Dong Tao zajednici u Khoai Chau oblasti, oko 30 kilometara od Hanoj.

Cijenjene su zbog svog ukusnog mesa. Njihove noge su poseban specijalitet. Nekada su odgajane samo za kraljevsku porodicu i mandarine. U prošlosti su korišćene u ritualne svrhe.

kokoske sa velikim nogama 1

Danas su vrlo cijenjene i među odgajivačima živine jer donose velike prihode. Prodaju se u luksuznim restoranima gdje im cijena po komadu dostiže i do 2.500 dolara.

Pijetao ove rase može biti težak oko šest kilograma. Koke obično imaju bijelo perje, dok se pijelovi mogu pohvaliti šarenim perjem, ali i prilično neobičnom krestom.

kokoske noge vijetnam

Nose relativno mali broj jaja, a teško se i gnijezde, jer im je zbog velikih nogu naporno ležati na jajima. Vrlo su osjetljive na promjene temperature, pa sve to uzrokuje i poskupljuje njihov uzgoj.