Trebinjska publika večeras je imala priliku da u galeriji Kulturnog centra, u okviru 5. Festivala evropskog i mediteranskog filma, pogleda ekskluzivnu izložbu pod nazivom "Sjećanje na Valtera", koja je posvećena velikanu srpske i svjetske kinematografije - Velimiru Bati Živojinoviću.

izlozba sjecanje na valtera trebinje

Izložbu, uz saglasnosnost Batine supruge Lule, u Trebinje je donio proslavljeni filmski kritičar i novinar iz Beograda - Milan D. Špiček.

On je kazao da postavku čini samo dio nagrada i priznanja koje je veliki Bata dobio tokom dugogodišnjeg bavljenja sedmom umjetnošću, kao i plakati iz prepoznatljivih filmskih ostvarenja u kojima je igrao glavne uloge i po kojima je bio poznat ne samo u Jugoslaviji, već i u svijetu i dalekoj Kini.

“U Trebinju su izložene 22 nagrade i priznanja, poput onih za životno delo, do onih iz Sopota, Leskovca, Niša. Pred publikom je i 20 reprint izdanja filmskih plakata”, rekao je Špiček.

Otvarajući ovu izložbu, ovogodišnji laureat nagrade "Zlatni platan" Igor Galo, nadahnuto je govorio o Bati Živojinoviću, upoznavanju sa njim, kasnijim druženjima i anegdotama koje će mu, kako je kazao, zauvijek ostati u pamćenju.

izlozba sjecanje na valtera trebinje

Prisjetio se Galo da je Bata, pored toga što je bio veliki glumac, bio i veliki čovjek, te da mu je bila velika čast što je imao priliku da uči uz velikane poput "Valtera", Borisa Dvornika, Relju Bašića...

Kazao je i da su u Batu u Kini gledali kao na jednog velikog umjetnika, koga su dočekivali sa najvišim državnim počastima.

"Kada je jedne prilike došao u Kinu, na aerodromu ga je dočekao ministar kulture te zemlje, što govori o njegovom značaju", rekao je Galo.

izlozba sjecanje na valtera trebinje

Izložba o Bati biće otvorena do kraja 5. Festivala mediteranskog i evropskog filma.

Trebinjska publika večeras će imati priliku da pogleda filmove "Imitacije", "ZG 80", Igla ispod praga".

Festival će biti nastavljen sutra na ljetnoj sceni Doma mladih.

Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu pri Vladi Republike Srbije. Tu su i sponzori poput Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/, Euroherc osiguranja, TQ net-a, AX-soling-a...

Medijski pokrovitelj festivala je ELTA televizija, dok su medijski sponzori Radio Trebinje, Glas Trebinja i portal TrebinjeLive.info.

izlozba sjecanje na valtera trebinje izlozba sjecanje na valtera trebinje izlozba sjecanje na valtera trebinje