Dodik – Projekat srpskog nacionalnog ujedinjena je opravdan, logičan i politički fer

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 05. 08. 2017. - 17:51h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da srpska nacionalna zajednica u svim republikama bivše SFRJ, osim Srbije, ima gotovo katastrofalnu poziciju, te poručio da Srbi, kao narod koji je teško stradao u proteklom vijeku, imaju pravo na projekat nacionalnog ujedinjenja, koji je potpuno opravdan, logičan i fer u političkom smislu.

milorad dodik

„Srbi moraju da se okupe oko naše sada dvije države i da postanemo jedno u nacionalnom smislu, okupljeni i mjereni isključivo po tome šta damo kao doprinos ovim državama – Republici Srpskoj i Srbiji“, istakao je Dodik u intervjuu Srni.

On je napomenuo da je sasvim prirodna želja Srba da budu dio jedne nacionalne države, za šta vjeruje da će se dogoditi u ovom vijeku.

„Ako jedna Njemačka nije mogla pretrpjeti podvojenost i postojanje dvije države jednog naroda onda je sigurno to znak i za Srbe da u ovom vijeku mogu da rade na nacionalnom projektu ujedinjenja, koji je opravdan, logičan i politički fer“, rekao je Dodik.

Istakavši da vjeruje u današnju nacionalnu i državnu politiku Republike Srpske i Srbije, dvije države srpskog naroda na Balkanu u kojima on jedino može da se osjeti zaista slobodnim, Dodik je napomenuo da je do gotovo katastrofalne pozicije Srba u svim republikama na prostoru bivše Jugoslavije dovela i politika zapadnih zemalja, koja je uglavnom bila izrazito antisrpska.

On je u tom pogledu podsjetio na stradanje Srba u hrvatskoj zločinačkoj akciji „Oluja“, koje je očigledno dio kontitnuiteta ukupnog stradanja srpskog naroda od raznih hrvatskih režima u prošlosti, ali i na činjenicu da je ta hrvatska oružana akcija podržana od američkih konsultanata, što govori o njihovom miješanju i „crtanju granica“ koje pokušavaju sada da pripišu Rusima.

„Oni su sve vrijeme ovdje pravili neku vrstu nereda. Činjenica koju sada znamo govori o tome da je američki Kongers još 1990-1991. godine donio odluku da će biti podržane samo one republike koje se odvoje od Jugoslavije, na taj način se direktno miješajući u unutrašnje poslove i unutrašnje stanje Jugoslavije i produkujući tako jedan rat“, napomenuo je Dodik.

On je dodao da sada potpredsjednik SAD Majkl Pens govori da to neko drugi čini, što je obična neistina koja se pokušava plasirati, jer su Rusi na ovim prostorima bili najmanje prisutni.

„Kamo sreće da su bili jaki, srpski narod bi imao daleko bolju poziciju nego što je imao i to zahvaljujući tadašnjoj politici SAD, koja je bombradovala Srpsku, a kasnije i Jugoslaviju i otela Kosovo, ignorisala realnost u BiH samo da bi se dodvorila ili podržala muslimane, te očuvala teritorijalno jedinstvenu BiH, a koja očigledno nema kapacitet ni bilo šta drugo da bi mogla da uspije“, ocijenio je predsjednik Srpske.

On je naglasio da su sve su to promašeni pokušaji američke politike na ovom prostoru koji se u značajnom obimu mogu tretirati kao antisrpski i koji su doveli do toga da srpska nacionalna zajednica u svim republikama na prostoru bivše Jugoslavije ima govoto katastrofalnu poziciju.

Prema njegovim riječima, Srbi u Sloveniji čak nemaju ni status nacionalne manjine, dok se na prostoru Hrvatske vidi povampireno ustaštvo, pa i kroz odluke Vlade koja pokušava da Srbe koji su branili svoja ognjišta proglasi agresorima s ciljem iseljavanja ili zastrašivanja onog malog preostalog broja Srba.

Dodik je napomenuo da je i u Crnoj Gori, očigledno, jedna opšta antisrpska histerija prema srpskoj nacionalnoj zajednici, dok su u Makedoniji nove vlasti obesmilile i one minimalne pomake iz prošlosti koji su urađeni sa ranijim vlastima kada je riječ o položaju Srba.

„Naravno, Srbima u Makedoniji nije ni ranije bilo dobro, o čemu govori i zabranjivanje i zatvaranje vladike Jovana… Sve to možemo posmatrati kao potpuno miješanje Amerike na ovom prostoru i dovođenje Srba na prostoru bivše Jugoslavije u gotovo neizdrživu situaciju“, upozorio je Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da to pokazuje i situaciju u vezi sa Kosovom i Metohijom i činjenica da su Srbi bombardovani, a da nije bilo odluke relevantnih međunarodnih i organa UN.

„Amerikanci su bombardovali Srbe i kreirali nešto što sada hoće da održe, a to je navodna država Kosovo“, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Dodik je podsjetio i da su sve kreacije u BiH, pod upravom stare američke administracije, išle na štetu Srba, da je rušen i Dejtonski sporazum, koji je napravljen u SAD, a rušili su ga visoki predstavnici koje su u najvećoj mjeri podržavali zvaničnici američke administracije tog vremena.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je jedino dobro u posljednjim izjavama američkog potpredsjednika to što kaže da se SAD neće dalje miješati u unutrašnje stvari zemalja.

„To ćemo tek da vidimo“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da se, naravno, mora reći da su SAD ovdje imale i određenih zasluga za neke dobre stvari, ali da je – generalno gledano – ta njihova politika, sa drugim politikama sa Zapada, u kontinuitetu najvećim dijelom bila anisrpska.

Dodik je ocijenio da sve navedeno govori o tome da se na ovim prostorima stalno komplikuje ukupna politička situacija i politički odnosi.

„Tome možemo dodati da je na proteklom forumu u Podgorici učestvovala i BiH, a da mi ne znamo ni šta se pričalo, ni ko je šta pričao o tome, ni šta je /predsjedavajući Savjeta ministara Denis/ Zvizdić pokušao da kaže o svemu tome. Ali, imajući u vidu da je bio sam i da je on mogao samo da promoviše muslimansku politiku u BiH, možemo da znamo šta je to bilo na dnevnom redu. To sve ukupno ne daje doprinos stabilizaciji nego upravo destabilizaciji“, upozorio je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na nedavne izjave britanskog ambasadora u BiH Edvarda Fergusona, koji tako što domaćim političarima u BiH „drži lekcije“ šta treba da rade pokazuje i danje nastojanje za miješanjem u unutrašnje stvari zemlje.

„A činjenica je da definitivno nijedna zemlja nije uspjela ako je bila pod različitim uticajem stranaca, jer je njihovo miješanje i mešetarenje samo dovodilo do destabilizacije“, rekao je Dodik, navodeći da se na taj način može objasniti sadašnja BiH i njen položaj neuspješne i propale zemlje.

Predsjednik Srpske je ponovio da BiH ne može da opstane bez unutrašnjeg bazičnog dogovora i konsenzusa ljudi koji u njoj žive, a ambasadorima, posebno američkom Morin Kormak koja je isključivo navijački usmjerena ka jačanju centralizacije BiH, poručio da to nije politika Srpske, niti će ikada biti.

„Moramo da joj kažemo da to nije naša politika i da to nikada nije bila naša politika. Naša politika jeste bio Dejton, jeste Dejtonski sporazum, ali slovo, a ne ‘duh Dejtona’, koji se ovdje promoviše“, zaključio je predsjednik Srpske u intervjuu Srni.

Komentari

Referendum…sta se ceka???

Odgovori

Tako je predsjedniče! Do ujedinjenja!!! Ako Bog da.

Odgovori

Ko je ovaj covek?Srbin,Hrvat,Bosnjak.Kakvo ujedinjenje kad lupeta svašta i ne zna ko je.Sigurno-antisrbin.

Odgovori

Ti si milione marona ujedinio preko grbace toga istog naroda,tako da ovakve izjave su za one Snsd-ovce koji imaju posao a ostali ti misle o tebi i bilo cemu sto kazes ili nekazes isto kao i ja!!!Ujedinit se moramo I mozemo ali sa pravim liderom a ne na celu sa tobom i tebi slicnima,jer sjutra bude stani pani tebe i tvoje najblize helikopter vozi negdje preko u komfor i luksuz da dajes izjave a mi sirotinja bez posla u rovove i ostali snsd-ovci sa poslom u pozadinu ili dezerterstvo i ratno profiterstvo!

Odgovori

a turizam?

Odgovori

Piše: Slobodan Vasković

1.
“Ne stidim se da kažem da sam se promenio. Samo se magarci ne menjaju. Ponosan sam da to svakog dana pokazujem i da mi građani veruju”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za “Blic” (31.07.o.g.), najavljujući “novi put u vezi Kosova” i izražavajući ubjeđenje da “Srbi još nisu spremni za to”, ali da on, Vučić, neće popuštati.

OK, Vučić se jeste promijenio, ima i podršku građana, djeluje spreman riješiti i kosovski Gordijev čvor mirnim sredstvima, što je, mora se priznati, snažan otklon od svakog nasilja, koje je do sada bilo dominantno kao način rješavanja tog pitanja; Što se tiče konstatacije da “Srbi još nisu spremni na to”, ona je samo djelimično tačna: Srpski političari, ogromna većina njih, nije spremna na to, ne zbog Kosova, već ličnih interesa; Srbi, kao narod, jesu, ali ne vodi narod politiku.

Uzgred, kada bi se priznalo/prihvatilo da “Srbi jesu spremni na to”, uslijedilo bi vrlo nezgodno/neprijatno pitanje: Zašto to nije ranije riješeno, već je narod davljen u mitomaniji i doveden na rub istrebljenja?!

2.
Vučić je otvorio dijalog (u Srbiji) o Kosovu; Mnogi mu to osporavaju, argumentujući “nemogućnost dijaloga” svim što im prvo padne na um ili uopšte padne na um, tako da se može konstatovati da je dijalog već počeo, ali da neće ići baš lako.

Malo kome od onih koji teško kritikuju Vučića zbog najave “novog puta o Kosovu” je stalo do tog istog Kosova, mnogo više do Vučićeve pozicije i vlasti uopšte.

3.
Kako god, Kosovo živi svoj nezavisni život, a da bi se Srbi uopšte sačuvali na toj teritoriji neophodno je da dijalog u Srbiji bude što efikasniji, sadržajniji, strukturalniji i u korist nacije, a ne, kao dosad, protiv nje.

4.
Samo se magarci ne mijenjaju, mogao bi da usklikne i Milorad Dodik.

Nema potrebe da izgovori i onaj dio – Ne stidim se da kažem da sam se promijenio, jer je opštepoznato da se Dodik ne stidi ničega, pa je taj dio baš viška.

5.
Dodik je nekad/ranije/do prije par godina… bio američki apologeta, čovjek koji je imao ključnu ulogu u rušenju Slobodana Miloševića, (in)direktno doprinio osamostaljenju Kosova…, danas SAD/Amerikance optužuje da su Najveći AntiSrbi i srpski neprijatelji.

Dodik se, bez sumnje, promijenio, jer samo se Magarci ne mijenjaju.

6.
Međutim, na ovom mjestu se pojavljuje nekoliko sitnih problema, a nijedan od njih nije sadržan u tome što je Dodik ranije bio proamerički, shvatio da bi ga ostanak u tom agregatnom stanju mogao dovesti u poziciju jedne Ž., pa postao proruski; Ne, on ima pravo da bude šta hoće, ali pitanje glasi:
Da li su SAD/Amerikanci uništitli Republiku Srpsku ekonomski, finansijski, civilizacijski, sveli je na gotovo pustaru, potpuno urušili Društvo, ključne fondove pretvorili u “nuklerane bombe”, koje samo što ne eksplodiraju…; Upravljali njome po principima Mentalne Pornokratije?
Nisu.

Da li su SAD/Amerikanci uništili Izvore Nacije: Porodicu, Obrazovanje, Kulturu, Zdravstvo?
Nisu.

Da li su SAD/Amerikanci uništili institucije RS, pretvarajući ih – prvo, u alatke Jednog Čovjeka, potom u alatke Organizovanih zločinačkih organizacija i na kraju u samostalne entitete Organizovanih zločinačkih organizacija unutar RS?
Nisu!

Ko je to učinio?

Milorad Dodik i njegova nenarodna vlast, koja sada trubi o svesrpskom ujedinjenju “do kraja vijeka”!

Zašto ne sutra, ako ste već Ujedinitelji?!

Šta je u postupcima Dodikove vlasti spram sopstvenog naroda prosrpsko?!
Ništa.

Dodik ima problem sa percepcijom, kako ga on naziva, američkog antisrpstva, jer (i na početku i na kraju) sve to “antisrpstvo” svodi na odnos američke administracije spram njega i sopstveni lični animozitet prema ambasadoru SAD u BiH Morin Kormak. Koju optužuje za stavljanje na “Crnu listu” SAD-a, što je krajnje glupa optužba, uzgred i netačna.

Dodikov antiamerikanizam je, budimo precizni, lične prirode; Njega nije uopšte briga za Naciju, sve te “velike” riječi su šupljikati, proizvod frustracije što je on lično doveden u problem. Zato što on jeste problem.

9.
Kod Dodika je, bio on u proameričkom/antiameričkom/proruskom agregatnom stanju, uvijek sve lično – On i samo on. I tu nema promjene.

Dalji zaključci se sami nameću.

10.
Jedan od njih je da Dodik nema nikakvu izlaznu strategiju iz situacije u kojoj se nalazi; Čak ni Magareći put!

I nije da nema izlaznu političku strategiju, već ni ličnu! I tu je najveći problem Republike Srpske. I njegovog matičnog SNSD-a. I Dodika.

11.
Dodik je prvo vlast isisao iz institucija u svoje ruke i jednim dijelom podredio stranačkim organima; Nakon toga je vlast iz Stranke isisao i predao u ruke Pojedinaca kojima On lično vjeruje!

Sada imamo situaciju da Republikom Srpskom, (njenim najvećim dijelom, njenim institucijama, a i dobrim dijelom SNSD-om), upravljaju Pojedinci potpuno nepoznati građanima RS; O RS se odlučuje i van institucija i van SNSD-a, na Dodikovim privatnim druženjima!

(Na primjer, RUGIP je bio, donedavno, vlasništvo Bude Stankovića i njegove kriminalne grupe, kao i svaka parcela koja bi im se dopala; trenutno je na djelu u RUGIP-u promjena vlasničke strukture).

12.
To su činjenice; Taj katastrofalni proces je nemoguće obrnuti i on ide svom kraju, koji je neminovno raspad takve platforme. I pad svih što su na njoj.

13.
Nebojša Radmanović je shvatio – Zato i namjerava da aktivira ponovo svoju Demokratsku Socijalističku Partiju; Slučaj “Smjena Kovačevića” je samo povod (Kad smo već kod tog slučaja, ona “havarijska struja” kupljena je po važećim berzanskim cijenama), uzroci su mnogo dublji; Jedan od njih je i svijest da je ovakvo stanje neodrživo i za RS i za još uvijek najveću stranku u ovom entitetu i za njene članove, koji su pretvoreni u brojke.

14.
Broj 032743 da se ukloni, postavlja se Broj 032222…, matrica je po kojoj funkcioniše SNSD i koju su nametnuli Dodik&Mala Grupa.

I članovi SNSD-a su se promijenili: nisu više bića, već brojevi.

15.
Promijenio se i Mladen Ivanić; Za godinu je stariji nego lani i, u prvih sedam mjeseci ove godine, destruktivniji 20 posto više po srpske nacionalne interese, nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno, statistika kaže, povećao je za svega tri posto nivo sluganstva Dodiku u prvih pet dana avgusta ove godine u odnosu na uporedni period prošle.

16.
Ako mislite da je u julu i avgustu vrućina prevršila sve mjere grdno se varate. Vidjećete tek septembarske temperature. Rekordne!

Odgovori

Što je više kleveta i laži, Mile nam je miliji i draži.

Odgovori

Olja,vodi ga kući.

Odgovori

I TITU SE TAKO PEVALO MOJA OLJA!!!!

Odgovori

Tako je, da nije Dodika i Putina propao bi Pravoslavni svijet.Bog im dao zdravlje i dug život.

Odgovori

Ćuko s tobom gradio zajedništvo…

Odgovori

Politicki fer bi bilo dati narodu posao druze predsjednice i da zivi normalno a ne da pucas corcima ovuda!

Odgovori

Meni referendum netreba nit bi glasao ja zivim u svojoj zemlji U BIH a SRBIN SAM

Odgovori

Vi ste gospodine Dodik dovedeni pomoću NATO-a na čelo vlade Srpske (dašak svježeg zraka na Balkanu), vi ste bili u Budimpešti prisutni na tajnom sastanku kada se odlučivalo kako će se i gdje bombardovati Srbija i kako će se srušiti Slobodan Milošević. Vas su amerikanci i doveli da rasturite srpski narod i da ga dotjerate na prosjački štab. Vi ste prijatelj i sa Đukanovićem, i sa njime ste lijepo sarađivali kada je u pitanju rasturanje Srpskog bića u CG, vi ste prijatelj i sa Čovićem, ali Srbi nemaju nikakva prava u Mostaru, nemaju svoj jezik, konstutivnost, itd,itd. Vi ste napravili situaciju da je 80 % prostora Republike Srpske okupirano sa hrvatskim proizvodima, a sve što je srpsko to nevalja. Vi ste dali tender albanskoj firmi da pravi uniforme policiji Srpske (sramota), mogao bi napisati deset strana vaših grijehova koje ste napravili srpskom narodu, ali Bog je veliki….

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja