Velika galerija Kulturnog centra mjesto je gdje je večeras otvorena izložba fotografije Slavenka Vukasovića pod nazivom "Orjen".

izlozba slavenko vukasovic orjen

To je njegova četvrta samotalna izložba fotografija, a temu je izabrao jer je član Planinarskog društva "Vučji zub" već deset godina, a budući da je profesionalni fotograf bilježi trenutke provedene na planinarenju.

Sam ulazak u prostor gdje se nalazi izložba je neobičan. Na prvom koraku susrećemo putokaz na kojem piše "Orjen", a ulaskom u galeriju sem fotografija nalazi se i šator, planinarske čizme,  četiri panja, skije, vatra, planinarska oprema za uspon, užad.
"Izložba ima za cilj promociju planine Orjen koja se nalazi nadomak Trebinja, a za većinu stanovnika je još velika nepoznanica i pored svoje ljepote i jedinstvenosti", rekao je Vukasović, koji je i predsjednik Foto-kino kluba Trebinje.

Fotografije, njih više od 40 koje su večeras predstavljene publici, nastale su u različitom periodu u zadnjih desetak godina, kad su bili usponi na Orjen, i to u vrijeme svih godišnjih doba.

izlozba slavenko vukasovic orjen

"Predstavljene su i neke stare crno-bijele fotografije koje su nastale prije 50 godina, a koje su napravili članova planinarskog društva 'Bijela gora', koje je prethodilo današnjem društvu. Uradili su ih Vojin Prelević, Živadin Simić...", pojasnio je Vukasović.

Ovaj neobičan koncept izložbe je napravljen da se približi ambijent Orjena, da se ljudi malo zamisle i da  vide šta je planina, da im se dočara taj ambijent i na neki način da se privuče omladina da se bavi planinarenjem.

Trebinjski fotograf prvi put predstavlja publici ovu temu fotografija, a planira da pred slavu grada - Sveto Preobraženje ove fotografije prikaže na korzou.

Igor Škero, predsjednik Planinarskog društva "Vučji zub", pokazao je kako izgleda planinarska oprema, te govorio o planinarskom društvu i na taj način promovisao ovaj lijepi sport.

izlozba slavenko vukasovic orjen

Ova izložba je organizovana u sklopu 8. Trebinjskih dana fotografije, koje podržava grad Trebinje, a pod pokroviteljstvom Foto-kino kluba Trebinje.

U narednih 15 dana svi zainteresovani mogu da vide ovu izložbu.

izlozba slavenko vukasovic orjen