Profesor Kuljanin priredio predavanje u Trebinju – Savez slovenskih država budućnost kojoj treba težiti

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 04. 08. 2017. - 0:33h

U Narodnoj biblioteci u Trebinju, prof. dr Branimir Kuljanin priredio je sinoć predavanje na temu „Zajednica nezavisnih slovenskih država – naša budućnost“.

branimir kuljanin predavanje trebinje (1)

On je kazao da je na Slovenskom saboru, koji je krajem maja i početkom juna održan u Rusiji, donesena odluka da se predstavnicima vlasti svih slovenskih zemalja uputi poziv da se formira Zajednica nezavisnih slovenskih država.

„Poslije pada Varšavskog pakta, nestale su i tri velike slovenske države – SSSR, Čehoslovačka i Jugoslavija, od kojih je nastalo dvadeset i nekoliko novih zemalja“, naveo je Kuljanin.

Svi Sloveni, naveo je on, trebaju da se zamisle o svom položaju u svijetu, ističući da se iduće godine očekuje pravo-politički koncept za izradu dokumenata po formiranju saveza, koji će biti upućeni na svojevrsnu ratifikaciju od slovenskih država.

„Savez bi funkcionisao na osnovama ravnopravnosti, uzajamne pomoći, koristi, solidarnosti“, dodao je Kuljanin, koji je profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

Ekonomsku podršku pri formiranju ovog saveza, po Kuljaninovom mišljenju, daće Međunarodna banka za ekonomsku saradnju, koja raspolaže sa kapitalom od preko 100 milijardi dolara, a koja je do sada u slovenske države uložila oko deset milijardi dolara.

Predviđena je, pojasnio je Kuljanin, i politička i saradnja na polju bezbjednosti, s obzirom na činjenicu da NATO pakt nasilno uvlači pojedine države pod svoje okrilje, kao što je primjer sa Crnom Gorom.

„Postoji mogućnost i da se slovenske zemlje povežu i na vojno-političkom planu i da se organizuju kao samostalni subjekt u savremenom svijetu, društvu i istoriji“, precizirao je profesor Kuljanin.

Slovena danas ima više oko 300 miliona, a slovenska zemlja se prostire od istočnih granica Njemačke, Austrije i Italije do Tihog okena, Japana i korejskog poluostrva.

branimir kuljanin predavanje trebinje (1)

„Zašto bismo se mi ponižavali i ispunjavali besmislene uslove za ulazak u Evropsku uniju i NATO pakt, kada možemo da formiramo svoj savez i budemo u centru svijeta jedna velika ponosna civilizacija i kultura koja slobodno određuje svoj put i živi u miru i slobodi!?“, zaključio je Kuljanin.

Kuljanin je autor više publikacija i naučnih radova o Rusiji, Balkanu, Evroazijskoj uniji, istočnom pitanju.

Predavanje je organizovala Narodna biblioteka Trebinje.

TAGOVI:

Komentari

E moj profesore,bolje radi nesto nego da si utopista!

Odgovori

Opet prodavanje magle i jalovih ideja. Sloveni se ne mogu udruziti ni na jednoj osnovi. To bi bilo moguce kada bi se neko odrakao Vatikana ili opet neko drugi islama ili pravoslavlja . religija igra znacajnu ulogu , Da je ovu ideju bilo moguce provesti , zivio bih danas jos Varsavski pakt.

Odgovori

Naivno, vrlo naivno gledanje na stvari.Ili da dam prijedlog . Reci Hrvatu, Poljaku ili Chehu da se odrekne Vatikana pa ces odmah dobiiti odgovir koliko je realna ideja „Svi Sloveni u jednoj zajednici“.Isto je i na drugoj strani …odreci se pravoslavlja ,ili ga potisnuti u drugi plan je absurdno, nemoguce…To treba objasniti uvazenom Kuljaninu.
Ja jednostavno mislim da religija,nazalost igra odlucujucu ulogu i crkve to ne bih dozvolile. Sloveni da bi se ujedinili moraju naci zajednicki sadrzilac .U SSSR-u, Jugoslaviji , Cheskoj je to bio komunizam , prosao je kako je prosao.
Srpska zabluda ili prosipanje magle , mozda romantizam ,u svakom slucaju -naivno moj Kuljaninu.

Odgovori

Ne mlati praznu slamu profesore!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja