Obilježavanje Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u vojno-policijskoj akciji Hrvatske "Oluja", počelo je u petak naveče na stadionu "Veternik" u Novom Sadu, pred više od 30.000 ljudi.

Sjecanje oluja novi sad

Obilježavanje je počelo parastosom, koji je služio patrijarh Irinej.

Okupljenima se obratio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da je "Oluja" bila završni čin nečega što je bilo davno planirano i što je postalo politika Zagreba, a to je da pobije, pokrsti i protjera Srbe.

"Niko ozbiljan ne može da ne vidi kontinuitet u tim politikama koje se završavaju 1995. godine, na način da je Krajina i sva mjesta gdje su Srbi živjeli stotinama godina, morali da budu napušteni", rekao je Dodik.

On je naveo da su Srbi morali da napuste te prostore zato što je postojala prijetnja da svi budu pobijeni.

"Sve do zadnjega. Uz asistenciju takve međunarodne zajednice koja je godinama osmišljavala i realizovala projekte širom bivše Jugoslavije, a koji mogu da se karakterišu kao antisrpski. Projekti koji su doveli do progona, projekti koji su doveli do toga da u mnogim nastalim državama nakon raspada Jugoslavije Srbi budu obespravljena manjina", dodao je predsjednik Srpske.

On je istakao da se od Makedonije, Slovenije, preko Hrvatske i Bosne do Kosova i Metohije vide stradanje naše nacionalne zajednice.

"Napustiti kuću, otići, djelovalo je nepoznatoo. Godine 1995. značilo je strah od nepoznatog, ali pokazalo se da Srbija nije bila nepoznata za vas iz Krajine", dodao je Dodik.

Dodik je dodao da je laž to što se u Hrvatskoj govori da su Srbi agresori, i naglasio da su Srbi u Krajini branili svoje kuće.

"Nema ni jednog mjesta u Krajini koje nije bilo srpsko, da ga Srbi nisu branili. Htjeli smo mir, a pod patronatom tadašnje Međunarodne zajednice, izgubili smo mir i dobili etničko čišćenje u Hrvatskoj", istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je naglasio da su Srbija i Republika Srpska uprkos svemu tome danas jake i da su najstabilnije u regionu.

Sjecanje oluja novi sadP

"Naše institucije funkcionišu, naše vlade i naši parlamenti nisu ugroženi. Predsjednikovanje predsjednika Vučića govori da se daje nova, istorijska snaga Srbiji, ona koja pomaže najviše nama van Srbije da budemo jači. I nismo zaboravili predsjedniče Vučiću vaše veliko obećanje dato u Jasenovcu da Srbija više nikada neće dozvoliti da neko od Srba, gdje god bio, bude počišćen i da se Srbija stati iza svoga naroda", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da Srbi danas iskreno pružaju ruku pomirenja i da će je prihvatiti od svakoga ko je pruži iskreno.

"Ali, samo jednu stvar ne smijemo biti naivni, jer se pokazalo da naša iskrenost ne znači iskrenost drugih. Srbi su imali državu u Velikom ratu, a onda Srbija kao pobjednica, integrisala i velikodušno dala slobodu drugim narodima na prostoru bivše Jugoslavije. Pa i hrvatskom narodu koji je bio na strani poraženih nacija toga vremena. To im je omogućilo da kroz komunističku Jugolaviju obezbjede kontinuitet stvaranja hrvatske države. Tu slobodu je dala Srbija. Tu slobodu drugima dao je srpski narod naivno vjerujući da je ta sloboda ista za sve", rekao je Dodik i dodao da se pokazalo, a za to su primjer Srbi iz Krajine, ta sloboda nije ista za sve.

Obilježavanju prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Irinej, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri, kao i izbjegli i prognani Srbi, članovi porodica stradalih u "Oluji", građani.

Prisustvuju i Srbi iz regiona sa kojima je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno održao sastanak u Gradskoj kući u Novom Sadu.

U operaciji "Oluja" ubijeno je 2.000, a protjerano više od 200.000 Srba.