Federalni hidrometeorološki zavod objavio je crveni meteoalarm zbog ekstremno visoke temperature za šire područje Banjaluke, Prijedora, Višegrada i Trebinja na prostoru Republike Srpske, te Bihaća, Mostara i Tuzle na području Federacije BiH.

vrucina

Za ostala područja važi narandžasto upozorenje, a iz Federalnog zavoda naglašavaju da se i danas očekuje pretežno sunčano vrijeme.

Tokom dana očekuje se umjerena oblačnost, uz najvišu temperaturu do 39, u Hercegovini i Posavini do 42 stepena Celzijusova.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS pozvali su građane da, ako je moguće, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem dijelu dana.

Visoka temperatura ovih dana, upozorili su, mogla bi da utiče na većinu populacije.

"Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U tom slučaju preporučljivo je da se odmah jave ljekaru porodične medicine", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Apel je stigao i iz Službe za zaštitu i spasavanje u Srebrenici, koja je pozvala stanovnike ove opštine da se ne izlažu suncu i da ne borave na otvorenom, te da piju što više tečnosti da bi spriječili zdravstvene probleme.

Kada je o Banjaluci riječ, srećom, u Domu zdravlja nije zabilježen povećan broj pacijenata usljed velikih vrućina, ali doktori ipak građane savjetuju da izbjegavaju boravak na suncu kada je zračenje najveće.

Nevena Todorović, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, rekla je da se u ambulante javlja uobičajen broj pacijenata za ovaj period godine.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS ističu da je zbog povećanog znojenja u ljetnim danima potrebno unositi što više tečnosti jer ona koju organizam gubi putem znoja sadrži puno minerala i pojedinih vitamina, a najčešće vitamina C.

Meteorolozi kažu da nas i narednih dana očekuju vrućine.