Vrijeme kada utonemo u carstvo snova je definitivno trenutak kada se naše tijelo odmara od dnevnih izazova, a organizam regeneriše kako bismo čili i odmorni narednog jutra otpočeli novi dan.

spavanje

Svima je podjedanko drag taj trenutak kada se ušuškamo u mirisnu posteljnu, i kada san polako počinje da nam dolazi na oči, ali ne spavamo uvijek mirno - pored povremenih ružnih snova, pa čak i košmara, mnogi od nas iskuse tokom sna razne senzacije, koje su u najmanju ruku čudne, mada i za njih zapravo postoji utemeljeno objašnjenje.

Pročitajte u nastavku detaljnije o misterioznim stanjima koja nam se dešavaju dok spavamo.

Paraliza u snu

Senzacija: Osoba se u sred noći budi iz sna sa osjećajem da ne može da se pomjeri, što je često propraćeno i drugim halucinacijama. U antičko doba je ovo stanje tumačeno kao opsedanje zlih duhova.

Objašnjenje: Dok spavamo, normalno je da se mišići ne pomjeraju, odnosno da su "isključeni", a do opisanog stanja dođe kada nam se mozak uključi, tj. kada se probudimo, a mišići ne isprate tu radnju u istom momentu. Statistika kaže da je oko 7 % ljudi doživjelo ovo iskustvo, barem jednom.

Halucinacije

Senzacija: Može se desiti mentalno potpuno zdravim ljudima da im se u trenucima neposredno prije nego što utonu u san pred očima javljaju neobične slike i priviđaju određeni oblici i utvare. Ovo se, na primjer, češće dešava kod djece.

Objašnjenje: Halucinacije se objašnjavaju sa jedne strane stresom, a sa druge razvijenom maštom, što je u dobu djetinjstva čest slučaj.

Pričanje u snu

Senzacija: Osoba koja priča u snu je potpuno nesvjesna ove radnje, a ovo stanje je tipičnije za muškarce, kao i dječiji uzrast.

Objašnjenje: Pričanje u snu se smatra da je prouzrokovano faktorom stresa, i da osoba na ovaj način u snu pruža otpor onom što je na javi muči.

Mjesečarenje

Senzacija: Hodanje u snu, ili popularno mjesečarenje, niz je potpuno nesvjesnih radnji kada osoba dok spava počinje da se kreće i da se ponaša kao da je budna - sprema kuću, oblači se, izlazi iz kuće, što može biti i opasno ukoliko to niko ne primjeti.

Objašnjenje: Ovo stanje je potpuno suprotno od onog koje smo definisali terminom paralize u snu. Naime, dešava se da se mozak ne "uključi", tj. mi i dalje spavamo, a mišići se aktiviraju. Statistika kaže da iskustvo sa mjesečarenjem ima 4,6-10 % ljudi, češće djece.

Apnea

Senzacija: Apnea je iznenadni zastoj u disanju tokom sna, zbog čega se osoba koja spava automatski budi, i često vrlo teško dođe do daha.

Objašnjenje: Tokom sna, mišić ždrijela se opušta, što u stvari ponekad dovodi do blokade vazduha. Ponekad, ovo stanje može biti i životno opasno, pogotovo za starije ljude i hronične bolesnike.

Ponavljanje istog sna

Senzacija: Vjerovatno se svima desilo da tokom noći, ili iz noći u noć stalno sanjaju jedan te isti san, koji se ponavlja uvijek u istom obliku i slikama.

Objašnjenje: Psiholozi smatraju da je to podsvjesna akcija našeg mozga koja je u vezi sa nekim dnevnim situacijama i problemima, pa nas na taj način suočava sa istima, što je kao vrsta podsjećanja, i tako sve dok se taj problem u stvarnosti ne riješi.

Propadanje - padanje na krevet

Senzacija: Ovo stanje su uglavnom svi doživjeli, a specifično je za one momente prije nego što utonemo u dubok san - kao da padate kroz provaliju sve dok vas krevet u jednom momentu ne zaustavi u tom propadanju.

Objašnjenje: S obzirom da je spavanje slično umiranju - mišići se isključuju, uspori se srčani ritam i disanje, mozak se uplaši od tog stanja i šalje ovaj impuls propadanja kao provjeru.