Federalni hidrometeorološki zavod upalio je crveni meteoalarm zbog visokih temperatura.

vrucine crveni meteoalarm

Crveni meteoalarm upaljen je za južne dijelove BiH, odnosno za regiju Mostara (maksimalna temperatura vazduha između 39 i 41°C) i Trebinja (maksimalna temperatura vazduha između 38 i 41°C).

Za ostala područja trenutno je na snazi narandžasti meteoalarm. Crveni meteoalarm označava izuzetno opasno vrijeme, a na snazi je od 11 do 17 časova.

"Vrijeme je izuzetno opasno.  Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uslovima i budite spremni na izvanredne mjere", stoji na stranici Fidrometerološkog zavoda BiH.

Kako je najavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano vrijeme, a tokom dana uz malu do umjerenu oblačnost.

Navodi se da će vjetar biti slab do umjeren, zapadnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura uglavnom će iznositi između 15 i 21, na jugu do 24, a najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 32 i 38, na jugu zemlje do 41 stepen.

Ljekari upozoravaju na oprez prilikom izlaska iz kuće, a zbog izuzetno visokih temperatura nadležni upozoravaju poslodavce da su dužni izvršiti preraspodjelu radnog vremena i tako zaštitit zdravlje radnika.