U svijetu postoji veliki broj mjesta koja u svom nazivu imaju samo jedno slovo, ali, s druge strane, postoje i ona čiji naziv ima čak 85 slova, kao što je jedno mjesto u Novom Zelandu.

naselja u svijetu najkrace i najduze ime

Donosimo vam samo neka od najkraćih i najdzžih naziva za mjesta u svijetu.

Naselja sa najkraćim imenom:

Å   (sedam sela u Norveškoj, jedno mesto u  Danskoj i jedno selo u Švedskoj)

B   (selo u SAD)

I    (selo u Kini)

Ö  (selo u Švedskoj i ribarsko selo u Tajlandu)

naselja u svijetu najkrace i najduze ime Selo Ö u Tajlandu

U  (mjesto u Panami i naselje u Mikroneziji)

Ú  (mjesto na Madagaskaru)

Y  (neselje u SAD i selo u Francuskoj)

naselja u svijetu najkrace i najduze ime Y selo u Francuskoj

Naselja sa najdužim imenom :

Taumatawhakatangihangakoauauotameteaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenakitanatahu (85 slova). Nalazi se u Novom Zelandu. Na maorskom jeziku to znači: “Čovjek sa velikim koljenima, penjač na planine, gutač zemlje koji putuje okolo, svira nosnu flautu svojoj dragoj”.

naselja u svijetu najkrace i najduze ime

- Lanvairpulgvingilgogerihvirndrobulantisiliogogogoh ( 58 slova ). Nalazi se u Velsu, Velika Britanija. Na velškom to znači: “Crkva Svete Marije, u šupljini bijelog lješnika, blizu vrtloga vira crkve Svetog  Tisilija sa crvenom pećinom”.

naselja u svijetu najkrace i najduze ime

 Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg (45 slova). Nalazi se Sjedinjenim Američkim Državama. Na nimpuk jeziku to znači: “Ribarsko mjesto na granici, zemljišta neutralnih sastanaka”.

naselja u svijetu najkrace i najduze ime

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein (44 slova). Nalazi se u Južnoj Africi. Na Afričkom jeziku to znači: “Fontana gdje su dva bizona ubijena jednim metkom”.

naselja u svijetu najkrace i najduze ime

Azpilicuetagaraycosaroyarenberecolarrea (39 slova). Nalazi se u Španiji. Na baskiskom to znači: “Nisko polje visokog pera  Azpilkueta”.