Dodik – Nemoguć koncept BiH, koji odgovara samo Bošnjacima

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 31. 07. 2017. - 10:09h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH zemlja karikatura koja spada u kategoriju propalih država, da je vidljivo da nema unutrašnje snage da funkcioniše, te da se pokazalo nemoguće održavanje koncepta BiH koji jedino odgovara Bošnjacima.

milorad dodik

Dodik je napomenuo da su na to uticali, prije svega, ciljevi bošnjačkih političkih lidera koji ignorišu realnost i pokušavaju da stvore unitarnu i centralizovanu BiH u kojoj će okupiti podanike iz drugih naroda, a uz podršku dijelova međunarodne zajednice.

„Ovdje ne može da se napravi bosanska nacija, ni bosanski jezik i što prije /bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir/ Izetbegović to shvati, lakše će nam biti i možemo da razgovaramo o različitim modalitetima koji će olakšati život i jednima i drugima“, istakao je Dodik za „Glas Srpske“.

On je ocijenio da je Izetbegović politička olupina koja apelacijama Ustavnom sudu „mrcvari svoj narod, držeći ga u zabludi“.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je za „Glas Srpske“ da je očigledan apsurd koji vlada u institucijama BiH, navodeći kao primjer djelovanje Savjeta ministara koji nema podršku ni parlamenta, a nastavlja da egzistira suprotno svim praksama bilo koje iole demokratske zemlje.

On je naglasio da je SNSD odlukom da se povuče iz parlamentarnih komisija jasno stavio do znanja da ne želi da takvoj vlasti daje legitimitet, navodeći da SDS koristi obavještajne informacije protiv Republike Srpske.

„Jasno je da se ta stranka konstantno svrstava na stranu rušenja zakona. SDS se pokazao kao stranka koja će zarad nekoliko fotelja u Sarajevu srpske nacionalne interese da proda i podredi tim foteljama“, istakao je Dodik, ocijenivši da je činjenica da oni doživljavaju dramatičan pad „na terenu“, što je dokaz da su izabrali pogrešnu politiku.

On je napomenuo da je za vrijeme SDS-ove i PDP-ove vlasti ukinuta Obavještajna agencija Republike Srpske, te naglasio da je SNSD odlučio da u Narodnoj skupštini Srpske traži da se povuče saglasnost koja je data za zajedničku obavještajnu službu.

„Mi /Republika Srpska/ ništa nismo imali od te službe /OBA BiH/ osim problema, podmetanja i pokušaja da se sve stavi u funkciju koncepta unitarizacije BiH, a to ne želimo. Mi smo protiv toga, a oni koji to rade su protiv Srpske i njeni su neprijatelji“, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da Republika Srpska nema namjeru da bude servis koji ispunjava želje Izetbegovića. „To je za sada SDS, a ne Srpska“, rekao je Dodik.

Ocijenivši da SDS ne interesuje narod, nego samo lično pozicioniranje, Dodik je naveo da to pokazuje i stav te stranke kada je riječ o Zakonu o akcizama.

„Oni su samo htjeli da onemoguće Srpsku da dođe do novca, jer su smatrali da bi se kada dođe novac od MMF-a ovdje razvilo nekoliko projekata, a po njihovoj primitivnoj logici onda bi to bilo u korist vladajuće strukture, a ne naroda“, istakao je Dodik.

Govoreći o Transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, Dodik je ponovio da je Srpska spremna dati saglasnost, ali pod uslovom da bude napisano da se odnosi u transpornoj zajednici odvijaju posredstvom mehanizma koordinacije, u pogledu donošenja odluka, te predstavljanju BiH.

„U EU su rekli da se do septembra mora riješiti ovo pitanje i Srpska je tu pozitivna, ali ako odustanemo od naših zahtjeva, kao što traže iz Sarajeva, oni će odlučivati o tome koji će programi biti forsirani. Time ugrožavamo Ustav, mehanizam koordinacije i proći ćemo kao do sada jer je od četiri projekta, odobrena u Trstu, samo jedan u Srpskoj“, naveo je Dodik.

Na pitanje da li je pripremljen najavljeni prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, Dodik je rekao da je taj akt već koncipiran, ali da treba vidjeti kada su Bošnjaci za to spremni.

„Niko normalan neće reći da ne treba poštovati odluke ustavnog suda i pravosudnih institucija, ali kada je on zaista ustavni sud. To je u BiH mjesto egzekucije i političko tijelo u kojem se kreiraju vanustavna rješenja i donose političke odluke“, napomenuo je Dodik.

On je dodao da je problem ambasadora u BiH Morin Kormak što neće to da vidi.

„Nije ništa ni uspjela osim da Miloradu Dodiku uvede sankcije. Ja se nikada neću promijeniti i moji stavovi su jasni. Nemojte dirati Republiku Srpsku i možete da budete koliko hoćete ambasador“, poručio je Dodik, ocijenivši da je potpuna suprotnost zvanična američka politika i ono što Kormakova radi u BiH.

Komentari

Bila sam dugo u zabludi, Mile je naš izabrani predsjednik i vladaće još duuuuuugo. Bog mu dao zgravlje.

Odgovori

Što je više kleveta i laži, Mile nam je miliji i draži.

Odgovori

Živo Milorad Dodik, RS , Srbija i majka Rusija.

Odgovori

Slažem se, da nije predsjednika nebi bilo ni Republike Srpske, Nemamao boljeg lidera sigurno. Jedino možda….Mehtić hahahahahahahahahahahahaha.

Odgovori

Da nije boraca nebi bilo Republike Srpske. A, ostali su svi zamjenjivi. A, nazalost borci su ginuli i oboljevali da bi ovakvi kao ovaj vladali. A, da nebi bilo zabune nista bolji od njega nije ni taj Mektic, Govedarica i slicni.

Odgovori

Boljeg lopova nemamo.

Odgovori

Predsjednik ima mudrost Miloša i hrabrost Karađorđa, da ga Bog poživi.

Odgovori

Dajte djeci posla. Pusti nam bosnu, pa ćemo svi glasati za tebe i RS. Neko je to stvorio dragi Predsjedniče.!

Odgovori

Jeste i tu hrabrost Karađorđa je pokazao u ratu…Dok je junački progonio cisterne nafte i šlepere Ronhila

Odgovori

Milan,potajno mu se diviš priznaj nije sramota.

Odgovori

Pogrešno dečko ! U skladu sa vjerom sa kojom sam odgojen u svojoj porodici,ne mogu da imam lažne idole i da im se divim.Znam da je recidiv Tita i komunizma još uvjek prisutan kod Srba pa imaju ovakve i slične lažne idole…Budi strpljiv istina je spora ….Divitii se mogu Đokoviću i sličnim lljudima a ne bahatom vlastodršcu iz Laktaša koji samo gleda da što duže ostane u fotelji i baca šuplje neukom narodu koga je uzgred sve manje i manje a on sve bogatiji i bogatiji…Pametnom dista

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja