Hercegovinu su ove godine požari zbog suše pogodili ranije nego što je to bilo prethodnih godina.

pozar

Izgorjelo je oko sedam i po hiljada hektara niskog rastinja i šume. Ekonomska šteta još se sabira, a o ekološkoj se niko ne usuđuje da govori.

Vatra je ugašena, teren je ostao pust. Posljedice su stravične, ako se zna da su, u posljednjih dvadesetak godina, požari harali istim područjima nekoliko puta.

Struktura tla, za jednu generaciju stanovništva je uništena.

- U idealnim uslovima, na području krša, ne sigurno ispod 40-50 godina, da bi se počeo stvarati novi matični sloj - kaže direktor Centra za gazdovanje kršom Trebinje Branko Tasovac.

U Ljubinju, na 15-20 odsto izgorjele teritorije opštine, pčelarstvo, stočarstvo i lovstvo, nemogući su duži niz godina.

- Pamtim taj kraj, kada je bio zelen i pošumljen. Šuma se sigurno neće obnoviti - naglasio je Ranko Radić iz Vatrogasnog društva Ljubinje.

- Po mom mišljenju, to je izgubljena teritorija, tu je izgorjelo oko tri i po hiljade hektara - smatra načelnik opštine ljubinje Darko Krunić.

Erozije zemljišta dodatno mijenjaju teren. Planskim pošumljavanjem, na nivou godine, jedva se može obnoviti 0,001 odsto površine.

- Otprilike, mi ćemo se svesti na priču o staklenoj bašti, bilo koji oblak da naiđe u Hercegovinu, on će se razbiti - dodao je Radić.

Ukupna ekonomska šteta često se mjeri milionima. Vatrogasci, poslije svakog požara, svode račune čime mogu intervenisati na novom požaru. Svaka sezona zahtijeva novu odjeću, ličnu opremu i tehniku.

- Naša jedinica će imati oko sto pedeset hiljada maraka štete, posmatrano sve skupa - rekao je starješina Teritorijalne vatrogasne jedice Trebinje Tripo Ćuk.

Ekološke posljedice požara su, prema nezvaničnim procjenama, deset i više puta pogubnije od ekonomskih. Zbog namjernog paljenja vatre, iz ličnih interesa, nepažnje ili nečeg trećeg, izmijenjena je klimatološka slika.

Sankcija, nažalost, nema.