Prosječna junska plata u Republici Srpkoj od 828 KM pokrivala je potrošačku korpu vrijednu 1. 860 KM sa svega 44,50 odsto, procjene su u Savezu sindikata Republike Srpske.

potrosacka korpa

Najviše prosječne neto plate u junu isplaćene su u finansijskoj djelatnosti i osiguranju 1.300 KM, a najniže u oblastima administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti 557 KM i građevinarstva 543 KM i manje su za devet konvertibilnih maraka u poređenju s majskom.

Porodice iz Srpske najviše novca trošile su za prehranu 694,90 KM, za stanovanje i komunalne usluge 564,16 KM i tekuće održavanje domaćinstva 101,90 KM.

Građani kažu da kupuju samo osnovno.

“Kupujem osnovne namirnice za život, samo da se preživi. Kako izdržavamo, ne znam. Ne daj Bože kad bi me pitali da se vratim i prisjetim dva dana unazad, ne bih mogao”, kaže jedan stanovnik Bijeljine.

Dodatni poslovi, ili pomoć familije koja živi u inostranstvu nekad su jedino rješenje za puko preživljavanje u Srpskoj.

Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono“ iz Bijeljine u izjavi BN televiziji kaže da se u potrošačkoj korpi kod većine stanovništva nalaze samo osnovne stvari.

“Kada bi se pravila potrošačka korpa od onih stvarnih namirnica koje ljudi koriste svakodnevno, to sigurno ne bi bila ta vrijednost”, objašnjava Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono”.

Iz Saveza sindikata ponovo upozoravaju da su u junu najniže plate imali radnici u privredi, te da je jedan od uzroka teškog materijalnog i socijalnog položaja radnika nepostojanje opštih i granskih kolektivnih ugovora.

Umjesto njih, poslodavci bez saglasnosti radnika i sindikata donose i primjenjuju takozvane pravilnike o radu, kojima se krše stečena radnička i sindikalna prava, tvrde iz Saveza sindikata Republike Srpske.