U Maloj galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je izložba zaslužnog umjetnika Rusije Dmitrija Nečitajla pod nazivom “Svetinje ruskih i srpskih zemalja”.

izlozba dmitrija necitajla

Na 17 slika u tehnici ulje na platnu, a koje su rađene u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj prepoznatljivi su motivi poput ženskog manastira Ravanica u Vrdniku, Hrama Svetog Georgija u Beranama, Manastira Kumanica u Crnoj Gori…, a tu je i Kameni most na rijeci Trebišnjici.

U pitanju je jedan autentičan umjetnik, snažan karakter, čovjek koji je ukorijenjen u rusku tradiciju, a u sebi ima spoj tradicionalnog i modernog.

“Sve slike koje su izložene nastale su bez ikakve skice, na licu mjesta i naslov ove izložbe je tema koja nas sve objedinjuje –pravoslavlje, jedan duh i to je jedna fizička i metafizička priča”, rekla je otvarajući ovu izložbu profesor Milena Babić, predsjednik književnog udruženja “Susret”.

Dmitrij Nečitajlo rođen je i živi u Moskvi i na izložbu je donio nekoliko radova na kojima su motivi iz glavnog grada Ruske Federacije.

izlozba dmitrija necitajla

Ni jedna slika koju je nacrtao nije uradio sa jednim izlaskom na teren.

“Najmanje nekoliko puta izlazim, pa tek onda slika može da bude gotova”, kazao je Nečitajlo za svoje slike.

Prije godinu dana bio je kratko u Trebinju i tu priliku iskoristio je da svoj štafelaj stavi nasred mosta Iva Andrića i da mu Kameni most bude motiv, i tako ga ovjekovječi na svojoj slici.

kameni most

“Slika još nije gotova i za vrijeme moga boravka u gradu podno Leotara završiću je”, istakao je Nečitajlo.

Prvi put kad je bio u Trebinju grad mu se svidio i ovaj kraj koji je ovdje vidio ne razlikuje se od kraja kojeg je vidio u Crnoj Gori. Ljudi su prema njemu bili gostoljubivi, dobri ,jednom riječju sjajni.

Zaslužni umjetnik Rusije slikar Dmitrij Vasiljevič Nečitajlo je sin narodnog umjetnika Rusije - akademskog slikara Vasilija Kiriloviča Nečitajla i narodne umjetnice Rusije akademske slikarke Marije Vladimirovne Savčenkove.

izlozba dmitrija necitajla

Njegova supruga Ljudmila Vasiljevna Maljceva i kći Polina istaknute su glumice Rusije.

Izložba je organizovana uz podršku grada Trebinje i Književnog udruženja “Susret” iz Trebinja, a posjetioci je mogu vidjeti u narednih nekoliko dana.